27/04/2024

Серия от 15 жестоки земетресения и цунами пометоха Япония! – видео

Земетресение със сила около 9 по скалата на Рихтер удари днес остров Хоншу – Япония, предизвика огромно цунами и породи тревога за цунами освен в съседни на Япония страни и в страните по бреговете на Тихия океан, чак до Колумбия и Перу.

След първото, крайбрежието е било ударено от още две цунами.

Избухнаха пожари, скъсаха се газопроводи, спряха атомните електроцентрали. Спря електричеството. В реактор на една от атомните централи край град Онагава е избухнал пожар, а в друга е обявено извънредно положение заради възможно изтичане на радиация, съобщи „Ройтерс“, но властите твърдят, че няма изтичане на радиация. Токио пострада изключително тежко.

Към момента броят на жертвите е 23, но те със сигурност са много повече. Много се водят за изчезнали.

Височината на приливната вълна цунами е била шест, а според някои информационни агенции – десет метра. Това е най-мощното земетресение в историята на Япония. Земният трус е бил последват от 15 други силни земетресения. Засега не се знае броят на жертвите

След като дълго време трусовете бяха измервани по скалата на Рихтер, сега силата им се измерва по скалата на магнитуда на момента, в която важна е енергията, освободена от труса, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

За приближаването на Луната към Земята и прогнозите за тежки земетресения и изригвания на вулкани- вижте тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *