29/03/2024

Цунамито в Япония е отнесло кораб със сто души на борда!

Кораб със 100 души на борда е бил отнесен от цунамито, което удари североизточна Япония след земетресението от 8, 9 по Рихтер – още подробности с видео вижте тук!

Това съобщи японската агенция Киодо. Съдбата на кораба, според полицията в японската префектура Мияги, до момента е неизвестна.

Предупреждение за опасност от цунами беше издадено за повечето територии в района на Тихия океан, от Източна Азия до Южна и Северна Америка, след мощното земетресение с магнитуд 8,9, което разтърси Япония, съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Сред страните, за които е издадено предупреждение, са Русия, САЩ (Хавай и цялото западно крайбрежие, включително Аляска), Канада, Тайван, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас, Чили, Еквадор, Колумбия и Перу.

Най-мощното земетресение от 140 години в историята на често разтърсваната от трусове Япония предизвика няколко цунами, на места първата достигна височина от 10 метра и помете всичко по пътя си, включително къщи и автомобили.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *