26/04/2024

И Китайците вече отказват да са роби – вдигнаха се на стачка

Японските автомобилни компании „Тойота“ и „Хонда“ съобщиха в сряда, че са спрели част от производствените си мощности в Китай, предаде АП. Причината е недоволството на работниците в китайската провинция Гуандун, където и двете компании имат фабрики.

„Хонда“ е затворила една от общо двете си фабрики в региона, където произвежда автомобили съвместно с китайския си партньор Guangzhou Auto Group(който си партнира и с „Тойота“).

Мощностите са спрени заради недостиг на резервни части, което пък се дължи на стачка на работниците. Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, като преговорите с мениджърите на „Хонда“ досега не са успешни.

„Тойота“, която е най-големият в света производител на автомобили, продължава да държи затворена фабриката си в същия регион, като от компанията посочват, че не е ясно кога заводът ще започне отново да произвежда.

„Производството остава спряно. Не знаем кога ще започнем да работим отново. Активно дискутираме разрешение на проблема със заплатите. Засега не можем да дадем срокове, но се надявам работниците да се върнат на работа възможно най-скоро.“, съобщиха от компанията. Фабриката беше затворена заради стачка на работниците на един от доставчиците.

Миналата седмица „Тойота“ затвори временно две свои фабрики в Китай заради протести на служителите, които доставят резервни части на автопроизводители.

Изминалите десетина дни се оказаха особено емоционални за японските производители. Докато „Тойота“ и „Хонда“ са принудени да спират производството заради стачки, „Мазда“ също пострада от недоволството на един от бившите си служители. Във вторник той нахлу с автомобила си в един от заводите на автопроизводителя и прегази 11 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *