19/04/2024

Капитанът на потъналия кораб се спасил преди другите

Арестуваният капитан

Капитанът на злополучния круизен кораб „Коста Конкордия“, който потъна край брега на Италия – Франческо Скетино, е арестуван. Повдигнати са му няколко обвинения, включително, че е напуснал кораба преди да бъдат евакуирани всички.

Многочасовата операция по издирването и извеждането на сушата на трети оцелял и блокиран на борда на кораба  „Коста Конкордия“ приключи успешно, съобщи телевизионният канал Rai News.

Става дума за италианец, който е член на екипажа и е със счупен крак.

Преди него от каютата си бяха извадени двойка южнокорейци, блокирани при катастрофата в петъчната нощ на луксозния лайнер.

Продължава издирването на около 40 души от кораба, които се смятат за изчезнали, но това не означава задължително, че са загинали.

Снимки на Ройтерс

Лайнерът „Коста Конкордия“ с над 4000 души на борда, включително чуждестранни туристи и чужденци, работещи на борда (сред тях според българското външно министерства са били и 8 българи), се блъсна в подводни скали до остров Джилио край Тоскана.

Трима са загинали и близо 70 са пострадали.

Прокуратурата на тосканската провинция Гросетто повдигна обвинения за корабокрушението и гибелта на хора срещу освен срещу капитана Франко Скетино,  и неговия старши помощник Чиро Амброзио, които са арестувани.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *