30/04/2024

Започна спирането на японската атомна централа „Хамаока“

АЕЦ "Хамаока", снимка на АФП

Стартира операцията по спирането на японската АЕЦ „Хамаока“, предаде АП. Компанията планира спирането на работещите 4-ти и 5-и реактор на атомната централа в префектура Шидзуока да стане в продължение на няколко дни.

Операторът планира също така да не пуска 3-ти енергоблок на тази АЕЦ, който е подложен на профилактика след опустошителното земетресение на 11 март.

Операторът на АЕЦ „Хомаока“ Чубу електрик пауър (Chubu Electric Power Co) взе решение миналия понеделник да спре централата, разположена в сеизмичен район в центъра на архипелага, както призова премиерът Наото Кан, предаде ДПА.

Бордът на Чубу електрик пауър е взел решението в понеделник, след като в събота го отложи, уточни президентът на компания Акихиса Мидзуно. Компанията обсъди междувременно последиците от спирането на централата, както и начините да бъде гарантирано стабилно снабдяване с електроенергия, припомня ДПА.

Миналия петък Наото Кан поиска да бъдат спрени два реактора в АЕЦ „Хамаока“ в префектура Шидзуока, южно от Токио, за да бъдат модернизирани системите й за сигурност.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *