30/04/2024

След „Фукушима“ радиоактивна вода потече и от АЕЦ „Онагава“! – видео

Четирима души загинаха и около 140 са ранени при вчерашното земетресение от 7.1 по скалата на Рихтер, което разтърси Япония, съобщава БиБиСи.

Островната страна все още се възстановява от разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март.

Според данните загинали са 63-годишна жена в префектурата Ямагата и 79-годишен мъж в префектура Мияги. Агенцията за борба с бедствията съобщава за минимум 93 ранени, съобщава news.bg.

Нанесени са материални щети на много сгради, избухнали са пожари на редица места и са регистрирани редица повреди на системата за подаване на газ за бита. Над 3.5 милиона домакинства са без електричество.

По-късно медиите съобщиха за теч на радиоактивна вода в АЕЦ в град Онагава, намиращ се североизточната част на Япония. Информацията бе потвърдена от обслужващата компания ТЕРСО. Компанията съобщи, че водата е изтекла от басейните за съхраняване на отработеното гориво от Първи и Втори реактор на централата. По-рано бе спряно електричеството в АЕЦ-а.

Местените власти съобщиха, че не са открити нови щети в бедстващата централа „Фукушима – 1″, която се намира на около 140 километра от епицентъра на земетресението.

Отменено бе и първоначалното предупреждение за опасност от цунами.

От средата на месец април японските власти започват измерване на нивото на радиацията в трюмовете на корабите, които пътуват по международни направления. Това заяви министърът на транспорта, инфраструктурата и туризма.

В Китай вече имаше случаи на отказ да се приемат японски товари. За да се избегнат загуби, заради непотвърдени слухове, ние ще проверяваме безопасността на трюмовете на всички плавателни средства, заявиха от ведомството.
?

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *