01/05/2024

Кордони от жандармерия срещу протестиращите около парламента

Парламентът се събира за първи път след лятната си ваканция. Протестиращи посрещат депутатите – едните с искане за оставка и предсрочни избори, а другите – в подкрепа на правителството.

От 8 часа се поднови протестната инициатива „На кафе“ пред сградата на Народното събрание. Депутатите засега влизат безпрепятствено в сградата на парламента.

Има голямо струпване на жандармерия. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” – от ул. „Георги С. Раковски” до бул. „Васил Левски”.

Районът около парламента е отцепен, както откъм храм „Александър Невски“, така и откъм южната страна на Народното събрание. Ограждения са поставени навсякъде, така че протестиращите да нямат достъп до пристигащите депутати за парламентарното заседание.

Депутатските автомобили влизат през пункт между сградата на Светия синод и храм-паметника Александър Невски, предаде БНР. На място има привърженици на кабинета Орешарски. Общината е дала разрешително привържениците на кабинета да пребивават за времето от 07.15 до 15 ч. до сградата на Светия синод.

Те признаха че са пристигнали с автобус и пътуването им е организирано то БСП, но бяха категорични, че не са получили пари за това.

„Провокирано е желанието на хората, които подкрепят кабинета да дойдат и те в София. Защо и те да нямат право, които харесват това, което правим, да дойдат и да ни подкрепят“ – заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова на влизане в парламента.

Тя заяви, че не са се занимавали с диспечерски функции.
„Напълно нормално е за партия, която е получила близо милион гласове, да получи съдействие от партийните клубове по места. Обект сме на омраза, не се чувствам особено приятно, когато срещу себе си имам изкривени от омраза лица. Проблемът, обаче е за тези, които мразят. Не знам докъде може да стигне едно общество по този начин“, добави Манолова.

Очаква се да пристигнат автобуси от страната, подкрепящи и двата протеста. Вече пристигна един автобус от Благоевград и два от Перник, предаде bTV.

Днешният протест срещу управляващите е подкрепен и от големите опозиционни партии, сред които ГЕРБ и Реформаторският блок. СДС вчера излезе и с отделна декларация по случай 100-те дни на кабинета, в която настоя за оставката на кабинета и призова „демократично мислещите хора“ да излязат пред парламента.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че постоянно постъпват данни,че за протестите в София ще пристигат автобуси с хора.“Имало е сигнали за хора, които се опитват да провокират насилие. Взимаме мерки“, заяви още Йовчев.

Новият политически сезон

Трябва да продължим с внесените проекти през ваканцията. И разбира се ще има засилен парламентарен контрол и надзор върху регулаторите, защото това са обществените очаквания. Това заяви председателят на НС Михаил Миков на влизане в сградата на парламента. Той успя безпрепятствено да стигне до работното си място.

Чувството за дисконфорт намалява и си вършим работата. Въпросите не се решават от тясно организирана група, която най-гласно озвучава исканията си за обществените нагласи, добави Миков. Надявам се, че няма да има струпвания около НС, а по-скоро то ще започне работата си в нормален тон, в който политиката доминира над крясъците, подчерта Миков.

Новата сесия на 42-ия парламент ще започне в 9 часа с традиционните изявления от парламентарните групи. По традиция парламентарните групи ще представят в декларации приоритетите си през новия политически сезон.  Очаква се на заседанието да бъде поставен въпросът и за кризата в Сирия.

Предвижда се в 12.30 часа да започне първият блиц контрол към премиера Пламен Орешарски и заместниците му.

Според текстове, приети в парламентарния правилник, в последния до един час и половина от заседанието всяка първа сряда на месеца премиерът и заместниците му се явяват пред депутатите и отговарят на актуални устни въпроси от депутатите, които се отнасят до общата политика на правителството. Право на по два актуални устни въпроса има всяка една парламентарна група, а народни представители, нечленуващи в парламентарна група, имат право общо на два въпроса.

http://dnes.dir.bg/news/protest-14899016

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *