30/04/2024

Изместващият се наклон на Земята може да „извади планетата от пантите й“

Заради глобалното затопляне може да се промени наклонът на нашата планета. Учените се опасяват, че фактически Земята ще „излезе от пантите си“.

Изследователите установиха, че средните денонощни температури на Земята подгряват световния океан, а топлата вода на свой ред увеличава наклона на оста на въртене на планетата. Към настоящия момент изместването е около 1,5 см на година, но засега никой не може да прогнозира как ситуацията ще се променя в бъдеще. По данни на климатолозите глобалното затопляне се е отразило най-вече на Алпите – от 1850 насам площта на алпийските ледници се е свила два пъти, 90 на сто от тях имат площ по-малка от 1 кв. километър.

За това, че на Земята сега има по-малко лед, разказват и космонавтите. Така според думите на канадеца Боб Тирск (Bob Thirsk) от люковете на Международната космическа станция се вижда колко забележимо се намалява количеството лед на планетата от времето преди 12 години, когато той е летял в космоса.

Някои прогнозират, че в недалечно бъдеще Земята може да се превърне във воден свят. Сега нивото на световния океан постоянно се покачва и водата може да потопи цялата суша далеч по-рано, отколкото се считаше. Дори да се предположи, че утре изхвърлянето на парникови газове ще бъде преустановено, нивото на океана все едно ще продължи да расте заради затоплянето, топенето на ледниците и свличането в океана на ледените щитове.

По-рано учените прогнозираха, че към 2100 година равнището на морето ще се повиши с 20 до 60 см. Но сега климатолозите правят далеч по-песимистични прогнози – съществува голяма вероятност водата да се покачи с метър, дори и с два. Дори покачването да е минимално, напълно под вода ще се окажат Нидерландия, американският щат Флорида и Бангладеш. Ще потънат също така много райони на Лондон, Ню Йорк, Сидни в Австралия, а също и Токио.

А група учени от Гласиологическия център в Бристолския университет (University of Bristol’s Glaciology Centre) изчисли, че топенето на ледниците на Антарктида ще повиши нивото на океана с 3,3 митра, вместо с прогнозираните преди 6 метра. Не е трудно да се досетим обаче, че и тази по-оптимистична прогноза оставя малко шансове за оцеляване на държавите, разположени на ниско морско равнище.

www

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *