30/04/2024

40 души от потъналия кораб с неясна съдба (видео)

 

Снимка на Ройтерс

Около 40 от пътниците на „Коста Конкордия“ остават в неизвестност, съобщават местните власти.

Луксозният лайнер заседна снощи в плитчини недалеч от остров Джилио край бреговете на Тоскана.

Първоначално се твърдеше, че се е образувала малка пробойна, в кораба е проникнала вода и той се е наклонил леко на една страна, но нямало опасност от потъване. Призори обаче лайнерът вече  наполовина потънал буквално на няколкостотин метра от брега.

Пробойната в корпуса на гигантския кораб достига 70 метра. „Коста Конкордия“ е наклонен на 80 градуса.

Все още за около 40 пътници от кораба не се знае нищо, съобщават пред агенция АНСА представители на пристанищните власти, които отговарят за спасителната операции.

Разликата между броя на хората, за които е потвърдено, че са в безопасност на брега и тези, които са в списъка с пътниците на „Коста Конкордия“ е около 40, съобщава представител на пристанището в Ливорно.

На борда на луксозния кораб е имало над 4 хиляди души – италиански, германски, френски, руски и британски граждани са били сред сред 3200-та души на борда, екипажът е бил от 1000 души.

Потвърдена е смъртта на трима души. Някои от оцелелите са в шок. Около 40 души са приети в болница.

Осем български граждани са се намирали на борда на италианския круизен кораб „Коста Конкордия“, сред тях няма пострадали. Това съобщи говорителят на Външно министерство Весела Чернева. По информация от италианските власти е имало един българин сред пътниците и седем сред екипажа.

Българското посолство в Рим е в постоянен контакт, за да установи къде се намират сънародниците ни, от какво имат нужда и е в готовност да им окаже съдействие, напомниха от външно министерство.

Плавателни съдове на бреговата охрана претърсват водите на „Коста Конкордия“, но до момента не са открили още тела. Повечето хора са стигнали до сушата със спасителни лодки, но някои са плували до брега.

Сред откритите хора са четирима американци, които са били спасени от местен жител на остров Гиглио, близо до който корабът се обърна на едната си страна. „Гостоприемството на местните жители е толкова голямо, че ние трябва да ходим от врата на врата, за да откриваме изчезналите“, съобщи представител на местните власти.

Италианската прокуратура задържа капитана на „Коста Конкордия“, след като го разпитвали няколко часа. По-рано капитанът Франческо Шетино каза пред италианска телевизия, че плавателният съд ударил подводни скали, докато плавал във води, които според картите трябва да са безопасни.

Част от спасените хора са отвеждани на остров Джилио, където ги настаняват ги в местното училище, в черкви и други сгради. Хеликоптери откарват други в град Порто Санто Стефано на континента. Някои вече сравняват злополуката с гибелта на „Титаник“, добавя ИТАР-ТАСС.

„Коста Конкордия“, който е собственост на „Коста Круизис“, е отплувал от Чивитавекия близо до Рим в петък на редовен седмичен круиз в Средиземно море. Ръководителят на компанията заяви, че е трудно да се определи какво се е случило, но на кораба е имало временно прекъсване на тока, след като е ударил „голям камък“.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *