28/03/2024

Кървав Парад на любовта в Германия – 19 души загинаха, 300 са ранени

Парадът на любовта в Германия събира на едно място над 1 милион души

Не по-малко от 15 души загинаха при масовата паника в тунел по време на Парада на любовта – традиционният музикален техно гей парад в Германия, който тази година се провежда в западния град Дуисбург.

Загинали са девет жени и шестима мъже. Националността им все още не е известна. 45 души са тежко ранени, предаде ДПА, като се позова на телевизия Це Де Еф. Полицията съобщи по-рано за 10 убити и 10 тежко ранени. По-късно вчера бе съобщено за 17 загинали. Днес, на 25 юли 2010 г., беше съобщено за 19 загинали и около 300 ранени, 20-30 от които са в много тежко състояние.

В Парада на любовта участват около 1,4 милиона души. Създаденият от властите кризисен щаб реши да не прекратява гей парада, за да не предизвика още по-голяма паника. Повечето от участниците дори не са разбрали за разигралата се драма.

Блъсканицата започнала, когато полицията се опитала да попречи на хиляди хора да достигнат през входния тунел до вече претъпканото място, откъдето започвал парадът. Органите на реда все още се опитват да установят какво точно се е случило, но ситуацията е много хаотична, заяви полицейски източник. Той отбеляза, че преди началото на масовата паника, полицията е използвала високоговорители, за да уведоми прииждащите хора да си тръгнат. В полицейската операция по овладяване на ситуацията са се включили девет хеликоптера. Загиналите били премазани в широкия тунел.

Вследствие на трагедията бе затворена за движение една от близките магистрали. Централната градска гара в Дуисбург е блокирана, тъй като участници в парада започнали да ходят по релсите. Властите са наели 120 автобуса, за да извозят хората до домовете им през нощта. Открита е „гореща линия“ за изясняване на съдбата на пострадалите. В Дуисбург има проблеми с връзката на мобилните телефони, вероятно поради претоварване на мрежите.

Според 21-годишния участник в Парада на любовта Фабио полицията била предупредена за струпването на прекалено много хора във входния тунел, водещ до мястото откъдето тръгна шествието, поне 30 минути преди началото на масовата паника.

„Ние бяхме в средата на множеството. Все повече и повече хора се опитваха да стигнат до мястото (на парада)“, разказа той пред ДПА. След това Фабио и приятелката му почти стигнали до края на тунела, но когато видели, че няма как да продължат по-нататък, поели на обратно и след като си пробили път с лакти и едва дишали, успели да излязат. Двамата незабавно уведомили полицията, че скоро ще се стигне до масова паника.

„Това бе около 45 минути преди началото на инцидента. Вече имаше хора, изтласкани в редици“, допълни Фабио.

Парадът на любовта някога бе истинска институция в Берлин, но от 2007 г. се провежда в индустриалната Рурска област, отбелязва Асошиейтед прес. Парадът води началото си от мирна демонстрация през 1989 г. за равни права на хомосексуалистите. Оттогава той прерасна в масов празник на открито на клубната култура, като през 1999 г. събра рекордните 1,5 милиона участници. През следващите години обаче парадът започна да изпитва финансови проблеми и се натъкна на съпротива от страна на представители на берлинските власти относно логистиката и сигурността, в резултат на което организаторите се принудиха да го провеждат на други места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *