25/04/2024

Мощно земетресение в Непал срути сгради, предизвика лавини – десетки са загинали

Силно земетресение с магнитуд 7,9 разтърси тази сутрин Непал и части от Северна Индия. Епицентърът е бил само на 2 км дълбочина.

Дузина тела бяха извадени от руините на девет етажната историческа кула Дхарара в центъра на Катманду, която рухна след земетресението с магнитуд 7,9 тази сутрин, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Посолството на Русия в столицата на Непал, цитирано от ТАСС, съобщи, че вторичните трусове, макар и с по-малка сила, продължават с интервал от 10-15 минути. За два часа те са били над 20. Едното вторично земетресение е било с магнитуд 6,6 по Рихтер.

Интернет няма, телефонните връзки са прекъснати в столицата.

Земетресението в Непал събори историческа кула от 19 век в Катманду, предизвика лавини в района на връх Еверест, съобщи Ройтерс, цитирайки Си Ен Ен.

Историческа кула, построена през 19 век, рухна в непалската столица Катманду след мощното земетресение днес и поне едно тяло е извадено от развалините, предаде Ройтерс.

Полицията отцепи района. Не е ясно колко души са затрупани. Има опасения , че са поне 50. Не се знае колко точно хора е имало вътре.

Кулата Дхарара, построена през 1832 година, е историческа и туристическа забележителност, отворена е за посетители от поне 10 години и има балкон за наблюдение на осмия етаж.

Десетки ранени със счупени крайници постъпват в централната болница в непалската столица, предаде Асошиейтед прес. Има рухнали стени и цели къщи, над града се вижда прах от развалините.

Старият град на Катманду е гъсто населен, с тесни улички и къщички буквално една над друга.

Националното радио моли хората да запазят спокойствие и да стоят на улицата заради опасност от нови трусове.

Американският сеизмологичен институт коригира първоначалните си данни за първия трус.

Той е бил с магнитуд 7,9, с епицентър само на 2 км дълбочина, източно от град Покхара в Непал, на около 80 км северозападно от столицата Катманду, предаде Ройтерс.

Непал преживя най-тежкото си земетресение през 1934 година, с магнитуд 8,0, което почти унищожи Катманду, Бхактапур и Патан, припомня АП.\

Снимката е на БТА

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *