18/09/2021

НАСА: Огромен астероид ще прелети опасно близо до Земята през февруари

НАСА публикува актуална информация за астероида DA14. Той е открит от астрономите преди една година и е наречен новият Тунгуски метеорит.

Учените са определили размера на DA14. Той е с параметрите на половин футболно игрище. Диаметърът му е 50 метра. Според оценките им това космическо тяло има извънредно малки шансове да се сблъска със сателити.

Най-голяма опасност представлява разстоянието, на което този астероид ще прелети край Земята. По оценките на учените то е рекордно опасно. Те смятат, че космическият гост с тегло 130 хиляди тона ще премине на дистанция 27 680 км от Земята.

Събитието се очаква на 15 февруари тази година. Подобно приближаване на толкова голям космически обект в историята на планетата ни никога не е имало.

Колкото до плътността на небесното тяло вероятно то е образувано от камък, но не и от лед или метал. Но това все пак е само предположение на учените.

Нека си припомним, че на 15 февруари 2013 г. падна Челябинския метеорит, при който бяха ранени около 1500 човека, а прозорците на много жилища и обществени сгради бяха избити. Хората бяха ранени най-вече от пръсналите се стъкла. Астрономите казват за DA14, че той лети по съвсем различна траектория от тази на Челябинския метеорит.

(Visited 274 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *