26/04/2024

Бивш генерал си призна в съда: Обезглавих журналист

Алексей Пукач, бивш началник на службата за външно наблюдение на Министерството на вътрешните работи на Украйна, призна в съда, че е убил и обезглавил известния журналист Георгий Гонгадзе, съобщи РИА Новости“.

В показанията си бившият генерал заяви, че искал само да уплаши Гонгадзе, но колана, който използвал, случайно се затегнал около врата му. Това станало при опит да изтръгне признание, че журналистът е шпионин.

При произнасяне на присъдата в Печорския районен съд в Киев съдия Андрей Мелник заяви, че „изхождайки от показанията на Пукач, Гонгадзе не е признал, че е шпионин“. Пукач обяснил пред следствените органи, че журналистът събирал информация за чуждестранни посолства и в частност за американското.

Обезглавеното тяло на Гонгадзе бе открито през ноември 2000 г. в гора в района на Киев. Малко след това бяха публикувани записи, за които се твърдеше, че са направени в кабинета на тогавашния президент Леонид Кучма от бившия майор от охраната Николай Мелниченко. На тях запис, приличащ на този на президента, дава нареждане „да се оправим“ с журналиста.

Украинските спецслужби арестуваха Пукач през 2009 г. и той заяви, че лично е удушил Гонгадзе по нареждане на бившия министър на вътрешните работи Юрий Кравченко. В хода на делото ексгенералът добави и че смята за поръчители на убийството лично Кучма и бившия председател на парламента Владимир Литвин. И двамата отричат да имат каквато и да било връзка с престъплението.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/01/29/1993171_bivsh_general_ot_ukrainskoto_mvr_prizna_che_e_ubil/?ref=rss

Снимката е на Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *