27/04/2024

Над 30 вторични труса бяха регистрирани след силното земетресение

ЯЗОВИРНИТЕ СТЕНИ В ЕПИЦЕНТЪРА НЕ СА ПОСТРАДАЛИ


Един силен и над 30 слаби труса бяха регистрирани днес в населените места между Радомир и София. За мнозина техни жители денят започна в 2.58 минути, когато земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер и епицентър близо до Перник разлюля Западна България.

Най-силно земетресението беше усетено в района на Радомир, Перник и София. За щастие няма жертви при трусовете. Нанесени са обаче материални щети на общо около 500 постройки. 300 от тях са в община Перник, а 90 в Радомирско.

Паднали мазилки, комини, счупени стъкла, напукани стени – това са установените щети към този час. Силният трус беше последван от над 30 последващи. Най-силните от тях бяха усетени тази вечер между 19.26 и 20.07 часа, като магнитутът им беше между 3 и 3.6 по скалата на Рихтер.

За щастие, слуховете, че се е напукала стената на язовир „Студена“ се оказаха неверни. Язовир „Бели Искър“ също няма поражения.

Според сеизмолозите е хубаво, че има такива вторични трусове, защото така се разтоварва напрежението в земната кора. Очакванията им са земетресенията да продължат няколко дни, като едва ли магнитудът на трусовете ще е по-голям от 4 по Рихтер.

Постоянното люшкане на земята обаче притеснява жителите на най-пострадалите градове, особено тези, чиито домове на пострадали. Премиерът Бойко Борисов отпътува тази вечер за Перник, за да провери на място каква е ситуацията там и да успокои жителите на града.

За хората, които се притесняват да пренощуват в домовете си е осигурен физкултурен салон в града. Подслон за около 100 души е осигурен и в болница в града.

Ако нощта мине спокойно утре сутринта се очаква да бъде отменено бедственото положение в област Перник. От утре започват да се приемат молби на граждани пред Междуведомствената комисия за обезщетяване.

Днес финансовият министър Симеон Дянков каза, че държавата има ресурс, за да финансира бързия ремонт на пострадалите сгради. Необходимите документи, за да се кандидатства за финансова помощ, са копие от акта за собственост, удостоверение за данъчната оценка и декларация от лицето, че засегнатото жилище е единствено и законно построено. Гражданите ще имат 14 дни, за да подадат документите.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/22/1832912_edin_silen_i_nad_30_slabi_trusa_ljuliaha_zapadna/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *