19/04/2024

През 2015 г. частен луноход с частна ракета ще кацнат на Луната (видео)

Първата частна компания, която ще прилуни луноход и ще бъде в състояние да го управлява на повърхността на нашия естествен спътник дистанционно от  Земята, ще получи 20 милиона щатски долара. Ето защо, като се започне с Polaris и с помщта на ракета носител Falcon, още 9 частни космически компании планират да приключит с тази задача  през октомври 15-та година.

Четири дни по-късно спускаемият модул трябва да достигне Луната на нейния северен полюс, където в по онова време ще бъде лято. Времето за кацане е избрано поради необходимостта да се гарантира устойчиво количество слънчева енергия за слънчевите батерии. Очаква се  в този период на слънчева активност да бъде по-лесно да се намери замръзнала вода, чието присъствие на лунните полюси бе доказано от сонда на НАСА чрез взрив.

Polaris ще продължи да търси лунен лед  12 дни, след което през ноември 2015 г. Слънцето ще се скрие зад местния хоризонт и мисията ще бъде завършена. Наред с другите неща при кацането на космическия апарат ще се направи и рекламна кампания: Astrobotic Technology очаква да продава услугите на своя планетоход на космическите агенции на САЩ и ЕС за бъдещи изследвания на други планети в Слънчевата система.

Polaris е проектиран с общо тегло, което не надвишава 150 кг. О тях 80 кг са полезен товар, който включва бормашина, оборудване за инструментален анализ на добития материал, както и две оптични камери, неутронен спектрометър, който ще помогне за предварителен подбор на мястото на сондиране.

Rover ще бъде оборудван с три вертикални соларни панела с обща мощност от 250 вата и два пасивни радиатора за охлаждане, които да отстраняват излишната топлина. Камери за обемно изображение и лазерен далекомер ще позволят на оператора не само да контролира и управлява планетарния модул Роувърс, но също така и да записва триизмерен образ на лунната повърхност.

Широколентова параболична антена ще бъде отоворена за радио комуникациите със Земята.

Първата частна компания, която ще прилуни луноход и ще бъде в състояние да го управлява на повърхността на спътник от Земята, ще получи 20 милиона щатски долара. Ето защо, като се започне с Polaris с помщта на ракета носител Falcon, още 9 частни космически компании е планиран да приключи на през октомври 15-та година. Четири дни по-късно спускаемият модул трябва да достигне Луната на нейния северен полюс, където в този момент ще бъде лято. Времето за кацане е избрано поради необходимостта да се гарантира устойчиво количество слънчева енергия за слънчевите батерии. Очаква се, че в този период на слънчевите бъде по-лесно да се намери замръзнала вода, чието присъствие на лунните полюси бе доказано от сонда на НАСА чрез взрив. Polaris ще продължи да търси лунен лед 12 дни, след което през ноември 2015 г. Слънцето ще бъде скрито зад местния хоризонт и мисията ще бъде завършена. Наред с другите неща,при кацането на космическия апарат ще се направи и рекламна кампания: Astrobotic Technology очаква да продава услугите на своя планетоход на космическите агенции на САЩ и ЕС за бъдещи изследвания на други планети в Слънчевата система. Polaris е проектиран с общо тегло, което не надвишава 150 кг. О тях 80 кг са полезен товар,който включва бормашина, оборудване за инструментален анализ на добития материал, както и две оптични камери и, неутронен спектрометър, който ще помогне за предварителен подбор на мястото на сондиране. Rover ще бъде оборудван с три вертикални соларни панела с обща мощност от 250 вата и два пасивни радиатора за охлаждане, които да отстраняват излишната топлина. Камери за обемно изображение и лазерен далекомер ще позволи на оператора не само да контролира и управлява планетарня модул Роувърс, но също така и да записва триизмерен образ на лунната повърхност. Широколентова параболична антена ще бъде отговорена за радио комуникациите със Земята. Въпреки луноходът ще е с дистанционно пасивно управление Polaris има си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *