Честита Баба Марта!(видео)

Честита Баба Марта! Този непомъркнал през вековете красив български ритуал е повод да си пожелаем днес здраве и живот. И много усмивки. Баба Марта е истинското начало на Новата година – на животворящия кръговрат в природата. Денят, от в който започват да се събуждат нивите, които носят храна и живот на всички.

Съществува  легенда, според която мартеници връзвали по българските земи траките. Те се кичели с мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.

Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало плодно дърво.

Имен ден празнуват днес Марта, Мартин, Мартина, Евдокия.

http://youtu.be/tHU50bQdrSo

(Visited 344 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>