26/04/2024

Учени: Извънземните могат да ни унищожат, за да спасят Земята

Намаляването на емисиите от парникови газове може да спаси човечеството от превантивна атака на извънземни, преразказва The Guardian  скорошен доклад на американски учени. Съществува риск чужденците  да приемат замърсяването на атмосферата на Земята като знак, че местната цивилизация е загубила контрол над ситуацията  и да ни унищожат докато не сме я увредили още повече, пояснява журналистът Ian Sample. В проучването „Какво ще донесе на човечеството  контакт с извънземни – полза  или вреда“, Шон Домегел-Голдман от отдела по планетология към  НАСА и колегите му от НАСА и Университета на Пенсилвания, посочват  няколко възможни сценария.

Целта на учените е  да помогнат на човечеството „да се подготви  за реален контакт“. Авторите разделят потенциалните контакти в три категории: полезни, неутрални и  вредни.

Благотворните са, например,  да се намерят други разумни същества във Вселената или сътрудничество, което да помогне за преодоляване на глада, бедността и болестите. Ще има благоприятен ефект и победата над превъзхождащи ни по сили извънземни агресори.

За неутрални контакти се считат случаите, когато смислени комуникации  са невъзможни –   извънземните въобще не приличат на нас. А също и ако влизането ни в „Галактическия клуб“ е свързано с прекомерни бюрократични пречки.

Най-негативните варианти са когато извънземните, умишлено или по невнимание   причиняват вреда на човечеството: изяждат, поробват, нападат или просто   ни смазват с телата си, или ни лепнат неизлечима заразна болест. Особено досадно е ако чуждата цивилизация случайно насочи към нас недружелюбен изкуствен интелект или проведе физически експеримент, който ще направи  нашата част от галактиката необитаема.

Но много от проблемите могат да бъдат избегнати. Учените препоръчват повишено внимание, когато излъчваме сигнали в космоса. Според тях не бива да се разпространява  информация за структурата на нашия организъм – това може да бъде използвано за разработване на оръжия срещу земляните.

„Всички контакти с чужденци, трябва да се свеждат до разговори за  математика, докато разберем повече за това с каква цивилизация си имаме работа“ – препоръчват те.

Учените предупреждават, че извънземните вероятно се боят от цивилизации, които растат твърде бързо и са склонни да унищожават други видове. Именно така се развива човечеството.

„Превантивен удар срещу нас е най-вероятен в ранните етапи на нашата експанзия, тъй като по-късно е по-трудно да се унищожи една цивилизация“ – казват авторите.

Възможно е  извънземните да ни унищожат всички в името на запазване на Земята като екосистема.

30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *