26/04/2024

Гръцките власти умуват за танкове срещу протестиращите

Нови безредици избухнаха в Гърция часове преди парламентът да гласува план с нови мерки за икономии, от който зависи продължаването на международната финансова помощ за страната.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, която насочи сълзотворен газ срещу тях рано сутринта, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. От вчера в страната има 48-часова обща стачка. Демонстрациите в центъра на Атина прераснаха на места в насилие, 21 полицая бяха ранени.

Гръцкият вицепремиерът Теодорос Пангалос заяви по-рано, че може да бъдат изпратени танкове на улиците, за да се предотврати хаоса, ако законът не успее да премине и започне теглене на депозити, пише „Индипендънт”, цитиран от „Фокус“.

Парламентът ще гласува следобед като отделен параграф средносрочната бюджетна програма за периода 2012-2015 г., включваща нови мерки за икономии на стойност 28,4 милиарда евро и ускорена приватизация за 50 милиарда евро.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен предупреди вчера, че приемането на програмата в парламента е единственият начин да се избегне непосредствен дефолт. Падежите по дълга, които Гърция няма да може да посрещне без нов транш, са на 15 юли.

Премиерът Георгиос Папандреу разполага с крехко мнозинство от пет гласа в 300-местния парламент.
Консервативната опозиция категорично отказва да подкрепи мерките, въпреки призивите от ЕС за национално единство.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *