20/05/2024

Разкриха още 75 дипломати, снасяли на Държавна сигурност!

Снимка на Дарик

Министерството на външните работи изпадна в патова ситуация с назначаването на нови посланици, след като Комисията по досиетата обяви имената на още 75 дипломати, които са били агенти на Държавна сигурност.

Така списъкът с новите посланици на България, който трябваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се има нужда от спешни корекции, съобщава в. „24 часа“.

Проверката на комисията е обхванала главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР.

Скандалът с посланическите назначения се изостри в края на миналата година, когато Комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби. От тях 88 се оказаха действащи служители във външнополитическите структури на държавата, а 55 – на мандат в чужбина.

Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. За 33-ма от тях премиерът Бойко Борисов поиска президентът да издаде укази за отзоваване. Оттогава обаче мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.

Сега се оказва, че 29 души от новообявените дипломати – сътрудници на ДС, продължават да работят в МВнР. Един от тях е директор на дирекция, а седем са началници на отдели. Сред осветените е и Огнян Чампоев, временно управляващ на Постоянно представителство на България към ОССЕ, Виена. Очаква се той да бъде отзован, като за целта не е необходим указ на президента. Останалите са на по-ниски нива.

31 души от обявените 75 нови имена са били щатни служители, като девет от тях са преминали през школа на КГБ, съобщава „Медиапул“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *