26/04/2024

Милиардерът Милнер възложи на учени да проверят дали астероидът Оумуамуа е кораб на извънземни (видео)

Загадъчният астероид Оумуамуа ще бъде „прослушан“ с помощта на радиотелескопа на американската обсерватория Greenbank, която разполага с огледало с диаметър 100 метра.

Този междузвезден астероид е открит в Слънчевата система съвсем наскоро – на 18 октомври. Необичайната му пурообразна форма, високата плътност и най-главното – незатворената му хиперболична траектория, който навлезе в нашата планетарна система от междузвездното пространство, се стяга да продължи пътешествието си. Това накара изследователи да изкажат предположение, че този обект е с изкуствен произход.

Да потвърди или да опровергае това предположение е призван проектът Breakthrough Listen, финансиран от руския милиардер Юри Милнер.

Някои изследователски групи, по-конкретно Project Lyra предложиха към Оумуамуа да се изпрати сонда. Между другото на хавайски език Оумуамуа означава разузнавач, посланик от далече. Засега не е ясно дали тази инициатива ще бъде подкрепена и колко време ще е необходимо за реализацията й.

В същото време проектът Breakthrough Listen стартира още утре – на 13 декември 2017 г.

Прослушването на обекта ще бъде осъществено в американската обсерватория Greenbank, чието огледало е с диаметър 100 метра. Наблюденията ще се изъвършват в четири честотни диапазона.

Към момента Оумуамуа се намира на разстояние две астрономически единици от Земята, което е 70 пъти по-близо от сондата „Воаяджър 1“. Така че учените ще могат да чуят всеки, дори сигнал с мощността на мобилен телефон.

Програмата Breakthrough Listen стартира през януари 2016 г. и към момента е най-голямата научно-изследователска мисия, насочена към търсене на доказателства за съществуването на извънземен разум. Обект на вниманието й за период от 10 години ще са 1 милион от най-близките до нас звезди и 100 от най-близките галактики.

„Присъствието на Оумуамуа в нашата Слънчева система“ дава възможност на Breakthrough Listen да работи с безпрецедентна точност, откривайки възможно присъствие на предаватели с изкуствен произход, както и да демонстрираме нашата способност да проследяваме съседни бързо движещи се обекти. Да определим дали този обект е изкуствен или естествен – това е отлична цел за Breakthrough Listen, коментира Андрю Симеон, директор на изследователски център в университета Бъркли и участник в проекта.

В началото учените възприеха Оумуамуа като комета, след което обаче промениха мнението си. Този необичаен космически обект е дълъг около 400 метра и широк около 40 метра. Според писателите фантасти това е идеалната форма за космически кораби, позволяваща да се минимизират щетите от стълкновенията с космически прах и да се осигури изкуствена гравитация чрез въртене.

Астероидът много често променя яркостта си и се върти със скорост, която му позволява да се завърта около оста си един път за около 7 часа. В момента на откриването му той се е движел със скорост около 38,3 километра в секунда и се е намирал на разстояние 200 милиона километра от Земята – това е разстоянието между Марс и Юпитер.

След откриването му от обсерватория на Хаваи този странен космически обект се очаква да пребивава в Слънчевата система до началото на 2019 г.

По материали от чуждестранни медии

https://youtu.be/Yzha7ji3lsM
https://youtu.be/Yzha7ji3lsM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *