26/04/2024

Внимание: Манипулират ни с мантрата „фалшиви новини“

Да окна и аз на тема фалшиви новини. Освен още няколко злободневни теми, които сега вълнуват не само отделния човек, но и цялото човечество, вече няма ден, в който някой някъде да не произнесе матрата „фалшиви новини“.

Да си отваряме очите! Това си е чисто активно мероприятие на тайните служби на великите сили. Защото фалшиви новини има откак свят светува. Преди са ги наричали с други имена – слухове, клюки. Някои от тях са били невинни, разпространявани от разказвачи, които обичат да събират публика, която да ги гледа в очите, докато те разкрасяват някоя история. Други са пускани абсолютно целенасочено, за да манипулират – и са манипулирали наивното и необразовано простолюдие.

Няма смисъл да гадаем дали от тази страна на океана или от другата ни се натрапва тази мантра, защото наистина е все тая. Службите са държави в държавите, те са тайните правителства, по дефиниция – по-силни от официалните. И се опитват да манипулират всячески човечеството – Ноъм Чомски отдавна го е прозрял и описва точка по точка как го правят. Наистина на пръв поглед  изглежда съвсем невинно (вижте подробности ТУК).

Та пак да се върнем на новата мантра „Фалшиви новини“. Откакто интернет превзе бързо и неочквано ефективно за елитите света, при всяка годишна среща на Билдербергите неизменно съществува точка от дневния ред: „Контрол върху интернет“. Не че сега няма контрол, но той все още не е толкова всеобхватен, че да бъде цензура от сталински тип, каквато е мечтата на световната върхушка.

А някои играчи в информационния бранш вече дори започнаха да  осребряват тази мантра – вече няма нужда да търсиш и намираш сериозни аргументи, ако си несъгласен  – с позицията на някой. Достатъчно е да го дамгосаш с тази мантра.

С обвинението „фалшива новина“ започнаха да се сочат с пръст неизгодни на тази върхушка текстове. За да блокират мислещите и неподдаващите се на манипулация. Разбираемо е да се борят срещу тероризма, който използва мрежата, но след определена граница това се превръща в Оруел в действие.

Интелигентните читатели имат достатъчно чувствителни сетива, пък и са доста ерудирани, за да съберат 2 плюс 2 и да си направят без чужда помощ разликата между истинско и фалшиво. Пък и е много просто – като нещо ти се види фалшиво – подминаваш го. Останалите – те просто нямат желание да правят същото.

Така че  хора – бдете! Няма истинска свобода без свобода на словото. Няма истинско щастие без свобода!

Нали си спомняте от кои усти най-напред беше произнесена тази мантра? Както и мантрата кибервойна. Но кибервойната си е битка най-вече между великите сили.

Докато мантрата „фалшиви новини“ е предназначена за манипулиране на обикновените хора.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *