27/04/2024

Митичният хълм в Гластънбъри, Светият Граал и българите (видео)

Малкият град Гластънбъри – Великобритания, е прочут най-вече със своя най-голям в света музикален фестивал. Но той е свързан и с вълнуващи библейски легенди и по-конкретно – със Светия Граал.

Според преданията Йосиф Ариматейски, който бил събрал кръвта на разпнатия Исус в съд, по-късно наречен Светия Граал, пътувал до Англия и погребал Граал-а именно там. Легендата разказва още, за това, че Йосиф забил своята тояга в земята на хълма, след което на това място поникнал светият трън.

Интересното е, че днес, както и преди във Великобритания съществува растение, чийто произход е от Палестина. Самият хълм (на снимката) също предизвиква дискусии и хипотези, тъй като стъпаловидната му форма някои смятат за дело на човешка ръка.

В Гластънбъри също така може да се намери изворът Chalice Well, който пак според легендите, идва именно от това място, където Йосиф Ариматейски е погребал Светия Граал.

Вярващите твърдят, че водата в извора има червен цвят заради кръвта на Исус и вкус на желязо от гвоздеите, използвани за неговото разпятие. Съвременните учени обаче считат, че това явление е свързано с наличието на железен окис в почвата.

Професор Дамян Попхристов разказва още по-вълнуваща история за Светия Граал през средновековието, свързана с българите. Когато по заповед на папата кръстоносците извършили ужасното клане на катари – другото име на богомилите, в крепостта Монсегюр, Франция, четирима човека успели да изнесат и спасят най-скъпата им реликва – Светият Граал. Писмени източници посочват, че един от четиримата спасители бил българин.

Според професор Попхристов Светият Граал не е никаква чаша или чиния, а по-скоро някакъв свещен код – хрониките разказват за изключителните магически способности на богомилите.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *