19/05/2024

Геолози откриха опасен сеизмичен разлом под АЕЦ „Цуруга“

Огромен сеизмичен разлом откриха японски геолози под атомната електроцентрала „Цуруга”, разположена в западната част на остров Хоншу. Учените не изключват вероятността от земетресение в този район в близко време, което може да доведе до разрушаване на втория енергоблок на АЕЦ, съобщава The Japan Times.

В доклада, представен на Националното управление по контрол на атомната енергия в Япония се казва, че в района на разлома, възникнал преди 100 хиляди години, е запазена силна сеизмична активност. Самият разлом се намира само на 250 метра от втория енергоблок на АЕЦ „Цуруга” (на снимката).

В доклада се подчертава, че вероятността от силни подземни трусове в този регион е твърде висока. Във връзка с това учените изключват възможността за възстановяване работата на реакторите на централата, заглушени след катастрофата в АЕЦ „Фукушима” през миналата година.

Ръководителят на управлението по атомна енергетика Шуничи Танака във връзка с доклада заяви за възможността за демонтиране на реакторите на „Цуруга”. На свой ред компанията оператор на централата Power Co нарече изводите на учените „съвършено неприемливи” и обеща да направи собствено проучване. Ако се получи аналогичен извод, реакторите ще бъдат демонтирани, подчертават от компанията.

Атомната централа „Цуруга” има два реактора, единият от които е построен през 1979 г., а другият – през 1987 г. До централата се намира едноименен град с население 67 хил. човека, а на 100 км на изток е разположен Нагоя – четвъртият по големина град в Япония.

Към днешна дата реакторите на тази станция, както и енергоблоковете на повечето от останалите японски атомни електроцентрали, с изключение на две, са заглушени. Това решение беше взето след аварията в АЕЦ „Фукушима”, предизвикана от мощно земетресение и цунами. Месеци наред централата изпускаше радиация и заразяваше всичко наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *