26/04/2024

Изобретиха кристал, способен да се пребори с глобалното затопляне

Слънчевият материал може да изсмуква въглеродния диоксид от атмосферата и да го превръща в източник на енергия

Гъбичест кристал, който може да превръща тънки слоеве атмосфера в гориво за сметка на отделяния въглероден диоксид са разработили учени, съобщава Independent.

Изследователите твърдят, че този материал е решаваща стъпка към създаването на ценно гориво, което ще намали количеството на парниковите газове в атмосферата.

Кристалът работи като превръща въглеродният диоксид в монокосид, който може да се превърне в полезен източник на енергия.

Загрижеността в целия свят нараства заради това, че няма да можем да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий – цел, поставена в Парижкото споразумение за изменението на климата, която ще позволи да се избегнат много по-опасни последици за живота на планетата, които наблюдаваме сега.

Това подтиква учени от цял свят да се опитат да разработят икономически ефективни начини за справяне с въглеводорода в атмосферата.

Професор Haimei Zheng от Департамента по енергетика на САЩ и калифорнийския университет Бъркли, един от изследователите на новия материал, казва: „Сега светът се нуждае от иновации при създаването на алтернатива на изкопаемите горива. Превръщането на въглеводорода в гориво чрез използването на слънчевата енергия – това е необходима за всички изследователска работа“.

Снимка: flickr.com/Chris Hoare

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *