26/04/2024

Нови 30 на сто от българите стягат куфарите за гурбет

Кабинетът „Борисов“ продължава да се радва на подкрепа на обществото, макар да има видим спад в доверието. Поредното проучване обаче показва спад в доверието и към оповечето от останалите политически формации в България.

Правителството навлиза в своята критична година и докъде ще доведе това предстои да се види, прогнозира каза социологът Михаил Мирчев, управител на агенция АССА-М пред БНР.

www.snaiper-bg.net не възнамерявява да цитира очакваните цифри от резултатите на това проучване.

Според нас потресаващо лекомислен изводът на социолозите, че не се забелязва особена тревога в българите от проблемите, свързани с икономическата криза, тъй като ние вече 20 години живеем в кризисна ситуация за разлика от страните от Западна Европа, отчита Мирчев. Някои дори печелят от нея на принципа на ловенето на риба в мътна вода.

Но има една категория от около 30%, които отново са се активизирали да търсят работа в чужбина. Има и група сред тези хора, които се чувстват особено несигурни и усещат под краката си не бедността, а директно мизерията, подчерта социологът.

В същото време социологическата агенция отчита, че сегашната криза в България е тежка и ни връща много назад. Това смятат 66 % от участвалите в проучване на агенция АССА – М в края на четвъртата година от членството на България в Европейския съюз.

За сравнение през декември 2009 г. така са смятали 56 % от анкетираните. Според 25 % от запитаните през декември 2010 г. – има криза, но не е много тежка, според 6 % кризата не е тежка, а само така се говори. Според 3 % изобщо няма криза.

Четири години след приемането ни в ЕС около 30% от българите не се чувстват европейци и членове на общността, посочва Михаил Мирчев.Това вече си е самата истина и няма съмнение, чеи тези 30 процента са много повече. Това не е упрек към социолозите – едва ли има такава методика, която да може да обхване 100-проценвтово всички тенденции и настроения…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *