19/03/2024

Италиански учени се опълчват с петиция срещу манипулираната паника за климатичните „промени“

Група италиански учени е публикувала петиция, в която подлагат на остра критика математическите модели, на основание на които като причина за глобалното затопляне е посочена жизнената дейност на човека.

Според климатолозите е необходимо да се откажем от политиката за контрол над климата, от който единственото следствие е възпрепятстване на осигуряването на човечеството с енергия.

Сблъсквайки се с упоритата пропаганда на екоактивистите няколко десетки учени, след които геолози, геофизици, астрофизици – все хора, компетентни по климатология, възприемат като свой граждански дълг да отправят петиция, опровергаваща широко разпространяваната от хора, контролиращи средствата за масова информация версия, че научната общност уж единодушно свързва причините за глобалното затопляне с дейностите на човека.

В действителност, твърдят те, предположението, че планетарното затопляне има антропогенен произход, е основано на математически модели, които не са способни да възпроизведат климата в миналото и търпят фиаско при опита да прогнозират климата през последните 20 години.

С това е свързан и призивът им за отказ от лъжливата политика за контрол над климата.

Необходимо е да се осъзнае, че въглеродният диоксид сам по себе си не е замърсяващ агент. Напротив – той е необходим за живота на нашата планета, се казва в петицията.

Антропогенният произход на глобалното затопляне е недоказана хипотеза, произтичаща единствено от отделни климатични модели на компютърни програми под названието „Модели на общите циркулации“ (General Circulation Models).

Напротив, научната литература в голяма степен подчертава съществуването на естествена климатична вариативност, която тези модели не могат да възпроизведат. Подобна природна вариативност обяснява в голяма степен глобалното затопляне, наблюдавано от 1850 г. насам. По този начин антропогенната природа на климатичните промени през последното столетие се оказва необосновано раздута, а катастрофичните прогнози – преувеличени.

В петицията се припомня, че затоплянето, започнало от 1900 г. насам досега в действителност е започнало още в 1700 г., тоест от минималната фаза на Малката ледникова епоха – най-студената за последните 10 хиляди години. Тя съответства на хилядолетния минимум на слънчевата активност, който астрофизиците наричат Минимумът на Маундер. От тогава до ден днешен слънчевата активност, следвайки своя хилядолетен цикъл като се увеличава, повишавайки температурата на повърхността на Земята.

Освен това тези модели не могат да да възпроизведат известни климатични колебания, случващи се приблизително на всеки 60 години. Именно с тях са свързани например периодите на затопляне от 1850 до 1880, след който последвал период на захлаждане от 1880 до 1910 г., после период на затопляне от 1910 до 1940 г., отново период на захлаждане от 1940 до 1970 г., нов период на затопляне от 1970 до 2000 г., напоммящ на този, наблюдаван преди 60 години.

В годините от 2000 до 2019 е регистрирано НЕ прогнозирано от моделите повишение на температурите с около 0,2 градуса по Целзий. По същество стабилността на климата спорадично е нарушавана от преходни природни колебания на екваториалния Тихи океан, известни като южното колебание Ел Ниньо. Именно то е причината за краткосрочното затопляне в периода 2015 -2016 г.

Медиите твърдят, че природните катаклизми от типа на урагани и циклони са се увеличили до тревожни мащаби. Напротив, твърдят учените, тези, както и много други климатични системи варират в рамките на споменатия 60-годишен цикъл. Наблюдаваните върхове са в следните години: 1880-1890, 1940-1950 и 1995-2005. От 2005 до 2015 г броят на циклоните намалява, следвайки посочения цикъл.

Бел. ред: Иначе казано – климатът се определя от природата, а не от човека. Но човекът е ненаситен хищник. Зад цялата  климатична истерия надничат едни ненаситни алчни хора и организации,  които подгряват почвата да изгребат милиарди от джобовете на хората.  Шепа тарикати яхат света. Вече се започна с тази странна търговия на въглеродни емисии. Не се съмнявайте, скоро ще дължим нов данък – зелен ли ще е, въздушен ли ще е – ще го измислят. И ще доказват с уреди как дължим все повече и все повече, защото цапаме. Че цапаме, цапаме, ама вместо да се заемат с чистенето на отровените вече океани, морета и реки, вместо всяка пролет да се засаждат милиарди дръвчета, някой потрива ръце и няма търпение да ни изкара виновни за живака в термометрите. Ако трябва да се класират няма по-големи замърсители и унищожители на Земята от мега корпорациите.

Но точно те обвиняват обикновения човек със скромната си консумация на ресурси за отговорен за космическите цикли. А който е „виновен“ трябва да си плаща, нали?

Рим, 17 юни 2019 г.

Петицията е изпратена до Президента на република Италия, до председателя на сената, председателя на камарата на депутатите, председателя на съвета на министрите на Италия.

Пописана е от:

Уберто Крешенти (Uberto Crescenti), почете професор по приложна геология в Университета Г. Д’Аннунцио, Кети – Пескара, преди това ректор и президент на Италианското геоложко общество.

Джулиано Панца (Giuliano Panza), професор по сеизмология в Университета в Триест, член на националната академия деи Линчеи и Националната академия на науките, носител на международна награда през 2018 г. от Американския геофизичен институт.

Алберто Престининци (Alberto Prestininzi), професор по приложна геология в Университета Ла Спенца, Рим, преди това главен научен редактор на международножто списание IJEGE и директор на Център за изследване, прогнозиране и контрол на геологичните рискове.

Франко Проди (Franco Prodi), професор по физика на атмосферата, Ениверситет Ферари.

Франко Батталия (Franco Battaglia), професор по химическа физика, Ениверситета в Модена, участник в „Движение Галилей 2001“

Марио Джаччио (Mario Giaccio), професор по технология и икономика на енергоресурсите, университет Г. Д’Аннунцио, преди това декан на икономическия факултет.

Энрико Миккадеи (Enrico Miccadei), прлофесор по физическа география и геоморфология, университет Г. Д’Аннунцио

Никола Скафетта (Nicola Scafetta), профхсор по физика на атмосферата и океанографията, университет Фридрих II, Неапол.

Земни Хроники, със съкращения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *