19/03/2024

Как да се подмладим с едно единствено упражнение (видео)

Едва ли има човек, навъртял годинки, да не иска да е по-млад. С магическо хапче на този етап не става. Киборгите, които съвсем не са в далечното бъдеще, са с повече шансове.

Медик обаче твърди, че има просто, лесно за изпълнение и не претоварващо тялото упражнение, което води до подмладяване. Е, 80-годишен няма да стане на 18 години. Но пък защо да не опитаме. Дръзкото твърдение е на медицинския експерт Михаил Требин.

Той припомня, че върху здравето и дълголетието влияят много фактори – генетика, околна среда, хранене и тъй нататък – неща, които знае всеки. Неговият акцент е върху движението. Ражда се човек, казва той, и скоро детето започва да тича и да тича, и да тича… Не може да бъде удържано. Човекът расте, расте, расте, движенията му намаляват, намаляват и при залеза на живота му човекът се превръща в социално животно.

Главният ни мозък получава сигнали чрез проприорецепторите* от цялото ни тяло. Когато всички части на тялото ни са активни, мозъкът изпраща до тях достатъчно количество хранителни вещества, кръв и т.н. Щом обаче активността пада, мозъкът възприема това като знак, че съответната част от тялото вече не е толкова необходима и намалява изпращането на вещества към нея. Така започва деградирането. Затова според него е необходимо да използваме методи, чрез които да активираме проприорецепторите.

Да допуснем, че човек е с наднормено тегло или с болни стави и не може да се занимава с джогинг, фитнес и други активни видове спорт, обяснява Требин. Но тъй като знаем, че повечето от сигналите мозъкът получава от проприорецпторите на краката и в частност – от квадрицепсите (четириглавия бедрен мускул), елементарното упражнение, което може да управлява младостта, което активира дихателната, кръвоносната, имунната система и насища с кислород мозъка, е обикновеното клякане. Но има и някои по-тънки съществени детайли, които не са за пренебрегване. И така – упражнението:

Стоежът е разкрачен – стъпалата са малко по-раздалечени от проекцията на раменете. На петите е добре да се постави някаква опора – около 3-5 см , подобна на тази, която слагаме за краката си под бюрото, може и токчета с такава височина. Това е, за да не полита тялото назад. Ръцете са където ви е удобно – зад врата, ако сте по-натренирани, или на кръста. И започвате да клякате, като пренасяте тежестта на тялото върху единия крак. После същото с другия крак и така 12 пъти на единия крак, 12 пъти на другия крак. Клякането е не по-ниско от образуването на прав ъгъл между тялото и повърхността. Вече сме загрели мускулите си. И сега следва клякане с двата крака едновременно. В същия строеж упражнението се изпълнява 30 пъти.

Хората, страдащи от заседяването, в началото трябва да правят упражнението колкото могат. Освен това според някои школи това упражнение не е добре да се прави още със ставането от сън преди тялото да се е събудило и раздвижило.

За хора, които нямат физическа култура и никога не са се занимавали със спорт това упражнение трябва да се прави 2-3 пъти в рамките на седмицата. Но ако се чувствате по-тренирани, може и повече като бройки и по-често.

Проприоцепцията* представлява вътрешното усещане за местоположението на отделните части на тялото, както и приложената им сила, за да се приведат в движение.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *