28/03/2024

Оказва се, че забавянето на времето е реално

За „забавяне на времето“ се говори в древните индийски текстове. Те засега се считат за първите писмени източници, в които става дума за възможност за пътуване във времето.

„Махабхарата“ – един основните санскритски епоси на древна Индия, описва как цар Какудми се отправя към друго измерение, за да посети бог Брахма.

Освен пътешествие във времето в този епос са описани истории с космически кораби, а също така и разрушителни оръжия, които по характеристиката си напомнят на съвременните ядрени оръжия. Така древната митология постепенно намира все повече потвърждения в сегашните реални научни открития.

Забавянето на времето бе експериментално проверено още през 1977 г. с частици със субсветлинна скорост.  Учените са успели да ускорят субатомни частици, наречени мюони, до пределите на скоростта на светлината.

Всеизвестно е, че във водещи научни лаборатории по света сега усилено се работи по създаването на квантов компютър. Според специалистите по-нататъшния прогрес в това направление ще доведе до материално въплъщение на явлението, известно като „забавяне на времето.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *