28/03/2024

Защо чувстваме постоянна умора дори след добър сън?

Когато се чувстваме изтощени, първият съвет, който получаваме е да се наспим хубаво. Но това има смисъл, само когато с наближаването на вечерта главата ни започва да клюма заради изминалия дълъг и изморителен работен ден или заради крещящия мъник.

Има обаче хора, които през целия ден се чувстват уморени и вяли дори след препоръчвания 7 и повече часа сън всяка вечер. Какво се случва?

Съществуват много причини, заради които може да чувстваме постоянна умора, обяснява AsapSCIENCE.

На първо място може би водите заседнал начин на живот

Даже и да считаме, че физическото натоварване е изморително, оказва се, че изпълняването на леки упражнения само няколко пъти седмично, може да ни зареди с повече енергия.

Спомнете си, когато сте имали необикновено активен ден на свеж въздух – например при поход в планината или хвърляне на фризби в парка. В нощта след това се спи изключително добре.

Хората, които редовно се занимават със спорт, могат повече да се наслаждават на съня си дори, ако часовете, през които спят, си остават все същите като брой.

Още един разпространен капан – зависимостта ни от кофеина

Дори кафето да не е изпито непосредствено преди сън кофеинът действа доста по-дълго. Кофеинът блокира аденозина, който се натрупва в мозъка през деня, като ни прави сънливи вечер.

Ако сме пили кафе дори 6 часа преди сън, това може да повлияе на изработването на аденозин, затруднявайки процеса на заспиване.

Но понякога изтощението не произтича от обикновения начин на живот, а е свързано с психическото здраве. Например, генерализираното тревожно разстройство е съпроводено с умора и високото равнище на стреса и безпокойството може да предизвикат изтощение.

Депресията също оказва влияние на съня, в някои случаи даже предизвиква безсъние.

Но заедно с психическото здраве, физическото състояние също може да предизвика извънредно голяма умора. Добре е тези състояния да се консултират с лекар.

Така че на практика не съществува едно единствено и бързо решение за борба с постоянната умора. Но в крайна сметка AsapSCIENCE ви дава съвет на какво да обръщаме внимание.

Бел. ред: Има и болести, един от симптомите на които е постоянното чувство на умора. В това число и при ставане от уж добър сън, като например някои от здравословните проблеми на щитовидната жлеза. Така че при хронична умора наистина е най-добре да се потърси съвет и решение от специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *