19/03/2024

Агроминистърът с апартамент на 5-орно занижена цена

Земеделският министър Румен Порожанов е купил жилище в престижен район на София на петорно занижена цена. Това разбираме от неговата имотна декларация, подадена за първи път през 2017 г., след влизането в кабинета Борисов 3, въпреки че е заемал високи постове още от царско време, шеф е на кабинета на финансовия министър при Дянков в Борисов 1, шеф е на Фонд Земеделие при Борисов 1 и Борисов 2, става министър за първи път през 2014 г. в служебното правителство.

Липсата на много декларации е нарушение или заобикаляне на закона – ако КПКОНПИ или прокуратурата изобщо се интересуват, могат да установят кое от двете е.

Порожанов декларира луксозен апартамент, по-голям с 8 квадрата от Цветановия на ул. Латинка – 247 кв.м за нищожните 54 016 лв. По време на сделката тази цена от 225,07 лв. на квадратен метър или 115, 07 евро на кв.м е пет пъти по-ниска от средната цена на жилищата в София, измерена от Националния статистически институт – 1017,10 лв. или 547,64 евро. Напомняме, че тази цена включва сделките както за панелки, така и за елитно ново строителство.

Апартаментът на Порожанов попада далеч над средната цена за града и се оценява поне за 1000 евро на квадрат през 2004 г., когато е придобит. По същото време той е длъжностно лице – началник отдел в Министерството на финансите. В този смисъл, подаръци от частни фирми и лица няма право да приема. Той обаче придобива и гараж от 20 кв.м за 3652 лв. – цената му, макар също скандално ниска, още веднъж показва и доказва колко смехотворна е котировката на апартамента.

През 2005 г., като истински фокусник, Порожанов придобива още един гараж – 30 кв.м, срещу който е записал „цена на придобиване 0 лв.”. Същата стойност – кръгла 0, записва и срещу къща от 124 кв.м в София-град, от която записва 50%. Човек би си помислил, че може да е наследствена, а ако беше той трябваше по закон да го е вписал в декларацията, но Порожанов е от провинцията – от Разлог, не е от столицата.
Явно някой е ожалил тогавашния висш държавен финансов сановник и съпругата му – едра търговка на оръжие – бизнес, невъзможен без държавата и връзки на най-високо равнище в нея при различни режими, още един явен конфликт на интереси при съпруг висш чиновник, достигнал до шеф на Фонд Земеделие два пъти и два пъти до министерското кресло, на което е и в момента.

По времето на царското управление с ДПС, той е бордовик на Булгатабак, а оправната му госпожа върти рекламата на държавния в онази епоха холдинг, което само по себе си е супер скандал и отявлен конфликт на интереси. Според десетките нейни фирмени сметки от по над 100 000 евро, които Порожанова има в КТБ, огласени при фалита на банката, интересно е защо прокуратурата не я е обвинила още – Елена Йончева е разследвана само за елементарна разплащателна във фалиралата институция. Но на тази тема за 10 г. по-късно ще се спрем в следващ брой.

През 2017 г. Порожанов, който цял живот е бил на държавна заплата за наша сметка, декларира влогове за 132 547 лева и още 5000 лева в брой, които са си лично негови, извън парите на съпругата му, които са малко повече. Той е описал и личен автомобил Ауди за 25000 лв. от 2010 г., докато съпругата му кара Тойота Рав4 от 2013 г. за 66900 лв. Интересни са неговите акции от Софарма на фармаолигарха Огнян Донев, придобити за 7500 лв. Жена му пък описва дялове в две фирми – 28% в оръжейната Армар Корп ДТК ООД и 50% от ЧИП ООД.

Разследването продължава: утре как Порожанов, който излъга, че синът му не консултирал фирми в земеделието, също имаше консултантско НПО като министър!!! Очаквайте още сензационни финансови разкрития за фамилията, която властва при всички режими, и в следващите броеве!!!

Източник: 19min.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *