23/04/2024

Осем земетресения в България регистрираха днес сеизмографите

Осем земни труса бяха регистрирани на територията на страната тази сутрин, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГ), цитирани от Агенция „Фокус“.

Трус с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер беше регистриран в района на град Петрич.

Той се е случил в 7.10 ч. и е бил с дълбочина 10 км. Няма данни да е бил усетен от хора.

По-рано са били регистрирани и

7 земетресения в Черно море,

на около 30 км от Бургас и на около 15-20 км от нос Емине и Слънчев бряг. Трусовете са били слаби – с магнитуд между 2,4 и 2,2 по скалата на Рихтер.

Първият е бил регистриран в 5.50 ч. Дълбочината им е различна, но земетресенията са плитки – между 3 и 6 км. Няма данни някой от трусовете да е бил усетен от местните жители.

„Трусовете са продължение на сеизмичността в Гърция“, обясни пред камерата на NOVA сеизмологът проф. Николай Милошев. Според него никога не е наблюдавана толкова интензивна сеизмична дейсност в Черно море. Експертът обаче е категоричен, че опасност за населението няма.

Комета и Супер Луна ще наблюдаваме през първата половина на февруари. Космическото шоу се допълва и от парад на планетите – Сатурн, Луната, Венера и Юпитер. Кометата ще се приближи покрай Земята на 12 февруари. А на 19 февруари е суперлунието.

Официално много от специалистите отричат връзката на зачестяването на земетресенията, някои от които силни и разрушителни, с приближаването на Луната до планетата ни. Но след чудовищния земен трус и разрушителното цунами през 2011 г. – дни преди суперлуние, японски учени проследиха назад в години подобни събития и стигнаха до заключението, че такава корелация има.

Така че да се молим да минем през всичко това само с днешните земетресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *