16/04/2024

Чували ли сте за Южно-Атлантическата аномалия?

Кой ли не е чувал за странните събития в Бермудския триъгълник? Но той не е единственият неразгадан феномен на планетата ни – доста страховит при това, в Атлантическа.

В този океан е засечена от учените така наречената Южно-Атлантическа аномалия. Най-близко е до източният бряг на Бразилия.

юааzdd2

Магнитното поле там е отслабено. Поради това често космическите спътници си имат проблеми с електрониката. Учените все по-често започнаха да наблюдават аномалии в магнитното поле на Земята, заради които приборите на спътниците излизат от строя, пише Horizon-magazine

„Това е регион, в който на спътниците постоянно възникват проблеми с електрониката“, коментира професор Крис Финли от Датския технически университет.

Според него засега никой не знае, какво предизвиква отслабването на магнитното поле именно в този регион и как в бъдеще ще се променя ситуацията.

За първи път Южно-Атлантическата аномалия е открита през 1955 г. От тогава досега силата на магнитното поле в този регион е намаляла с 6 на сто, а самата аномалия леко се е преместила на запад. За всичко това към настоящия момент учените нямат обяснение.

Засега всички предположения се свеждат до това, че отслабването на полето може да е провокирано от мощен антициклон, който го премества на запад. Друго предположение свързва аномалията с локална реверсия на магнитните полюси.

Сега изучаването на аномалията се извършва в рамките на проекта CoreSat. Учените събират голям обем данни за цялото магнитно поле на Земята и неговото изменение. По този начин те ще имат по-големи възможности за сравняване на „нормите“ и „отклоненията“.

Илюстрациите са на ESA / DTU Space

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *