25/04/2024

Служба по планетарна отбрана на НАСА: Опасни астероиди кръжат около Земята

Дълго време астрофизиците смятаха, че заплахата от падане на астероиди на Земята е незначителна и поради това в близко време няма от какво да се боим. Но сега специалистите на НАСА са принудени да признаят, че около Земята се намират неизвестни космически тела, които за човечеството съвсем не са малка заплаха.

Екип на Мадридски университет Комплутенсе публикува статия, в която се коментира как големи астероиди се разбиват на по-малки, след което падат в нашата атмосфера.

Много е сложно обектите, които се образуват в резултат на такива сблъсъци, да бъдат проследявани. Най-вече защото те следват „хаотични орбити“ по изключително сложни траектории. Според учените астероидите могат да служат като източник на метеорити.

„Често метеоритите, падането на които от Земята могат да се проследят по ярките им експлозии в небето, се оказват пришълци от околоземния пояс от астероиди, появили се от сблъсъците вътре в тях“, обясняват учените.

Вниманието на астрономите било привлечено от неотдавнашното падане на небесно тяло с диаметър от 2,7 до 3,7 метра. Обектът с код 2018 LA навлязъл в земната атмосфера със скорост от 60 000 километра в час и оставил след себе си дълъг шлейф над Ботсвана – Африка.

„Той е доста по-малък от размера на метеорита, който ни бе поръчано да следим“, заяви Линдли Джонсън, сътрудник в службата за планетарна отбрана в НАСА.

Най-вероятно метеоритът се е сформирал в резултат на сблъсък между два, а може и повече, астероида в околоземна орбита. В ново изследване астрономите уверяват, че недалеч от Земята са открили още двайсетина аналогични небесни тела, които напомнят на 2018 LA с формата и размера си.

Трябва да се отбележи, че падането дори на един от тях в населен район може да предизвика значителни разрушения.

Източник: Земни хроники

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *