19/03/2024

Фигура на Богинята Майка на 10 хиляди години намериха археолози във Видинско

Фигурка на Богинята Майка на повече от 8000 години е намерена край Видин и за пореден път потвърждава женското начало на всички световни религии.

Това се случва по време на археологически разкопки на неолитно поселище, недалеч от Узуново. Фигурката се окачествява като ранно изображение на божество на първите земеделци в Европа. И само след смяната на матриархата с патриархат в небето на Земята била извършена революция – култът към Бога Отец, приет в християнството, исляма и юдаизма, окончателно измества древните вярвания.

Въпреки това и до ден днешен отгласите от вярата във Великата Богиня представляват важна част от религиозните убеждения на християните – в Богородица, в Дева Мария.

Във Видински регион в Северозападна България е намерена горната част на каменна фигурка на Богинята Майка, съобщава Archaeology in Bulgaria.Статуетката е създадена между 8-мо и 7-мо хилядолетие преди раждането на Христос. Това е периодът, в който хората току-що са преминали от лов и събирачество към уседнало земеделие.

Статуетката е изпълнена чрез техника, характерна за културата Лепенски Вир. Освен това археолозите открили ритуални глинени дискове, накрайници на стрели, добре запазени каменни и костни инструменти, парчета от съдове и дори – харпун за лов на риба.

„Тези находки свидетелстват за съществуването на тайнствена цивилизация, която е използвала за обработка на материалите отдавна забравени методи“, коментира Георги Ганецовски, научен сътрудник при историческия музей във Враца.

Според него находката се отнася към най-ранните години на възникване на европейската цивилизация.

Археологията предоставя неопровержими доказателства за тържеството на култа към Майката в каменната ера на огромни територии – в Испания, Сибир, доарийска Индия, в доизраелска Палестина, Финикия, Шумер.

Женските статуетки, изсечени от камък или кости са наречени от учените палеолитни „Венери“. Намирани повсеместно върху огромни територии,  те се явяват свидетелство за съществуването на религии в продължение на много хилядолетия, спрямо които сегашните най-големи конфесии на Земята – християнство, будизъм, ислям и юдаизъм, изглеждат младенци.

Бел. ред: Чували ли сте да се шуми за тази уникална находка по нашите древни земи? Не, нали? Не се учудвайте, че този текст е превод от чуждестранен сайт. Да ни е честит денят на Будителите!

Със съкращения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *