28/04/2024

Астрономи откриха още една звезда с гигантски извънземни структури около нея

За извънземни мегаструктури, изградени от извънземни около звездата VVV-WIT-07 подозира международна група от учени.Светимостта на тази звезда се изменя неравномерно подобно на звездата Таби (KIC 8462852).

Повечето от учените все пак обясняват аномалното поведение около двете звезди с облаци прах и други небесни тела. Препечатка с резултати от проучването е публикувана в хранилището arXiv.

Астрономите забелязали VVV-WIT-07 в рамките на програмата VISTA Variables in the Vıa Lactea (VVV), която се занимава с картографиране на вътрешната част от Млечния път, а също така и с търсене на обекти като двойни звезди, променливи звезди и гравитационни лещи. Някои от откритите обекти е трудно да бъдат отнесени към вече известните класове и се обозначават като WIT (What Is This).

Според учените те могат да бъдат звезди, които са готови да се превърнат в свръхнови, редки нови или сблъскващи се звезди.

Резултатите от наблюдението на VVV-WIT-07 показват, че през юли 2012 г. е станало рязко спадане на яркостта на звездата. Освен това за целия период на наблюдение звездата много пъти е променяла своята светимост.

Алгоритъмът показва, че някои от измененията на блясъка й са ставали на всеки 322 дни и на всеки 170 дни, но до юлското затъмнение подобна периодичност не била констатирана. Според изчисленията VVV-WIT-07 трябва отново да намали яркостта през си през януари, юли, август и септември 2019 г. Но вероятността това да се случи не е много голяма.
З

Звездата Таби е известна с изменяемата си светимост от 2015 г. Яркостта на звездата пада с 22 на сто през различни промеждутъци от време. Някои учени предполагат, че причината за това може да бъде гигантско астроинженерно съоръжение, построено от извънземна цивилизация, примерно сфера на Дайсън.

Според астрофизика Дайсън напреднала извънземна цивилизация – втора степен по скалата на Кардашев, може да изгради около своята звезда масивна сфера и да живее на нея, което позволява използването на почти цялата енергия, излъчена от звездата за целите на цивилизацията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *