20/04/2024

Зрелищен улов на птица от акула (видео)

Много птици се хранят с риби и са станали изключителни ловци в борбата за прехраната си. Но се срещат и удивителни обратни варианти – риби да ловуват птици.

Живеещата край Сейшелите гигантска акула Каранкс (лат. Caranx ignobilis) изключително ефективно улавя птици, изскачайки от водата. Зрелищните кадри са уловени от оператори на BBC Natural History.

Гигантският жълтоперест Каранкс е най-големият представител на семейство Стафридовии – главен хищник в екосистемата на кораловите рифове. Най-едрите от този вид могат да достигнат повече от 170 см и тегло около 80 кг.

Гигантът се храни с риба, молюски и ракообразни, а в стомасите на някои екземпляри били намерени и останки от черепи на делфини.

Сега, разполагайки с тези редки кадри, в менюто на хищника учуените с пълно право могат да добавят – птици. Станала ясна и тактиката на лова – в случая каранксите образували група, което увеличава шансовете им за успех.

Коментирайки видеото знаменитият британски телевизионен водещ и естествоизпитател Дейвид Атенбъро казва: Поразително е как мозъкът на тази риба е способен да изчисли скоростта, височината на полатаи траекторията на птицата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *