07/06/2020

Wall Street Journal: Компании създават изкуствени риба тон, скариди, пушена сьомга

Изкуствена риба досега на пазара не се е появявала. Но в крайна сметка задължително е да се каже – засега.

Статия в Wall Street Journal е посветена на съвършено нова индустрия, имитираща риба тон, скариди и дори – пушена сьомга. И най-неочакваното е, че за разлика от месото ( но и тук е задължително трябва да се подчертае – засега) изкуствената риба е напълно убедителна като вкус.

Към настоящия момент нито един бранд, разработващ изкуствена риба, не е постигнал голяма популярност. Но вече съществуват няколко компании, работещи в това направление. Сред тях са Sophie’s Kitchen, Ocean Hugger Foods и Good Catch.

Те използват върхови хранителни технологии, чрез които не отглеждат месото, а превръщат зеленчуци от рода на домати до белтък от бобови култури до продукт с текстура и вкус на морски обитатели.

Засега изкуствената риба от зеленчуци не намира признание в ресторантите. Но ако се популяризира това сериозно ще промени световния риболов и ще намали количеството на добиваната риба.

Така или иначе стартъпите (нововъзникващите) по разработка на изкуствено месо функционират и се развиват. Истина е и че изкуствените бифтеци не предизвикват радост със вкуса си.

Засега.

Бел. ред.: Мнозина твърдят, че отдавна без да имаме право на информирано съгласие – тоест, да знаем какво купуваме, ядем клонирано или изкуствено месо. Случайно ли е, че някои месни продукти с познати на поколения българи марки сега дори не могат да се преглътнат? А някои предизвикват истинско отвращение.

Няма лошо да се произвеждат качествени хранителни продукти от растителен произход. Напротив. Лошото е, че не знаем с помощна на каква агресивна химия се постига това, както и че не пише на етикетите, за да знаем – мамят ли ни или доброволно си купуваме съответния продукт.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *