23/04/2024

Сондата „Галилео“ потвърди наличието на водни гейзери на спътник на Юпитер

Европа е най-малкият от четирите големи спътника на Юпитер, наречени Галилееви. Иначе газовият гигант Юпитер има общо 67 спътника.

Радиусът на Европа е с 200 км. по-малък от радиуса на Луната. А орбитата е на около 670 хиляди километра разстояние от планетата.

Големият интерес към тази спътник възникна през 1990 г., когато на основата на анализ на магнитното му поле, извършен от сондата „Галилео“, беше предсказано съществуването на истински воден океан.

Учените смятат, че океанът се намира под слой лед с дебелина 25 км, а дълбочината на самия океан е стотици километри. Океанът на Европа не замръзва заради нагряването на недрата на спътника, възникващо под действието на приливните сили на Юпитер.

Едно от доказателствата за наличието на океан на Европа са гейзерите, изхвърлящи водна пара, които са били регистрирани от космическия телескоп „Хъбъл“ през годините 2012-а-14-а, 2016-а.

Изригванията са засечени над екваториалната област и над южния полюс на спътника, като са достигали до 200 км височина и са били с непостоянен характер. Най-голяма била активността когато спътникът бил максимално отдалечен от Юпитер.

Наличие на подповърхностни океани в Слънчевата система се предполага за още няколко спътника и планети гиганти – Ганимед, Калисто, Енцеланд, Тритон, но също и на планети джуджета като Плутон и Церера.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *