28/03/2024

Ученици от клуб „Квант-ТУ“ ще погледат Земята от Космоса

На 20 април тази година Клуб „Квант – ТУ“ към Техническия университет, филиал Пловдив ще отпразнува своята петнадесета годишнина с 46-то състезание по физика, астрономия и технологии.

В състезанието, което ще стартира в аулата на вуза от 14 часа, ще вземат участие над 100 ученици от две възрастови групи – петокласници и гимназисти. За първи път от създаването на клуб Квант-ТУ ще има състезатели и от „старша“ група. Това са предимно действащи физици, които са започнали да се занимават със сегашната си професия, след като ученици са били активни членове на клуба.

„Регламентът на 46-тото състезание е такъв, че победители могат да бъдат дори петокласниците, защото въпросите са подбрани според възрастта на участниците.“ – казва десетокласничката от Математическата гимназия Иванина Минкова, един от организаторите на състезанието.

Младите кватовци обаче канят свои приятели и ентусиасти от училищата в града да дойдат по-рано в Техническия университет – филиал Пловдив. Защото от 10 часа в аулата на ул. Цанко Дюстабанов №25 започва среща-лекция с учени от Института за космически изследвания и технологии към БАН на тема „Дистанционни наблюдения на Земята от Космоса“. В края на лекцията учените ще поканят пловдивски ученици на едноседмичен учебен лагер през лятото.

„ Отправяме сърдечна покана до всички любители на знанието, науката и забавлението. Вратите ни са отворени за малки и големи ентусиасти. Приготвили сме игри с публиката, томбола с награди, умопомрачителни експерименти и незабравимо шоу“ – каза Иванина Минкова.

Състезанието

Най-малките състезатели – петокласници от пловдивски училища се подготвят за експериментални задачи от 1 месец. Гимназиалните отбори от елитните пловдивски училища ще влязат в конкуренция помежду си, за да играят на финала. Там ще се срещнат печелившият отбор на малките квантовци, печелившият отбор от гимназисти и отбор от ветераните на „Квант“.

Гимназистите, които получат най-високи резултати от състезанието ще могат да кандидатстват с тях за прием в Техническия университет – филиал Пловдив.

 Визитка

Клуб Квант е създаден през 2003 година в Общински детски комплекс – Пловдив. През 2015 година Техническият университет – филиал Пловдив поема патронаж над Клуб Квант и в знак на благодарност младите физици вписват в името на клуба си и инициалите на вуза. В момента Квант-ТУ провежда обученията и сбирките си в Техническия университет – филиал Пловдив в самостоятелна аудитория. Имаме експериментална база по физика, която е една от най-богатите в страната – коментира Иванина Минкова. Клубът поддържа връзки с училища от други градове и помага за организацията на състезания и извън Пловдив.

Снимка – Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *