16/04/2024

Учени: Машина на времето вероятно съществува и сега

На квантово равнище реалността съществува само тогава, когато заедно с нея съществува и наблюдател, твърдят учените, доказвайки с това принципната възможност за съществуване на машина на времето, способна да променя миналото.

Още през 1978 г. физикът теоретик от САЩ Джон Уилър предлага експеримент, от резултатите на който станало ясно, че реалността на квантово ниво изменя своите свойства в зависимост от това дали някой я наблюдава или не.

Уилър направил някои изменения в експеримента и се оказало, че атомите се държат по още по-сложен начин, отколкото се предполагало. И тяхното поведение се променяло точно от присъствието на наблюдател.

Но какво общо имат пътешествията във времето със всичко казано до тук?

Учените предполагат, че вече състоялите се събития не могат да бъдат изменени, тъй като в такъв случай ще възникне парадокс – вие например можете да отидете до миналото и да го промените по такъв начин, че вашето раждане да стане невъзможно. Тогава обаче как така вие ще пътувате до миналото? Някак си сте отишли, тайнствено движейки квантите, казва квантовата физика.

Изучаването на квантовия свят показва, че машина на времето вероятно съществува и сега.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *