24/04/2024

Загадъчен астронавт върху фасада на средновековен храм (снимки)

213Нелогичен от гледна точка на официалната историческа хронология барелеф се намира на стената на църквата Свети Йероним – изобразен е астронавт.

Този известен артефакт украсява катедралния храм в испанския град Саламанка. Старата църква е построена през 1102 г. , а новата в периода от 1513 до 1733 година.

Тази удивителна фигура за първи път е забелязана през 90-е години на миналия век. Наред с другите митични същества се намира и това изображение, което много прилича на съвременен астронавт. И досега специалистите не са стигнали до единодушно мнение за произхода и посланието на странната фигура.

Отначало била лансирана версията, че скулпторът Мигел Ромеро в хода на реставрационните работи през 1990 г. е добавил нов елемент в декора и вида на астронавта, като символ на съвременната епоха. Подобна практика е разпространена и не предизвиква удивление. Но тази версия не издържа на критиките.

Известно е, че през 1985 г. храмът минава под егидата на ЮНЕСКО и всички документи по всички видове ремонти и реставрационни дейности преминават през редица съгласувания, а също и през международна експертиза.

Добавянето на някакъв нов елемент сред средновековните фигури е просто невъзможно. Викарият на църквата Родриго Соланелес казва, че на фасадата на храма се намира същото средновековно чудовище, както и останалите, тъй като „епархията никога не би утвърдила еретически елементи в декора“.

С други думи – на фасадата не е изобразен астронавт, а обичайна фигура.

Най-странното изказване в тази история принадлежи на преподавателя по философия Естебан Санс, който твърди, че тази фигура се е появила през XVIII по време на изграждането на новата фасада на сградата. Като доказателство за това служи гравюра с астронавта от XIX столетие. Ситуацията обаче става още по-загадъчна заради факта, че въпросната гравюра не е показвана на обществеността.

Истина или лъжа е тази история – всеки сам за себе си да реши. Загадъчната фигура продължава да привлича хиляди туристи.

Бел на www.snaiper-bg.net: Този астронавт прилича поразително на изображенията, оприличени на астронавти в много паметници на културата от предколумбовата епоха на Америка. Може пък да е някаква волна или неволна заемка от преоткрития от испанците Нов свят?

Вероятно и това ще си остане загадка. Така или иначе и в Латинска Америка има подобни скулптури с „технологични“ детайли по тях, които предизвикват учените с много въпроси без отговор засега.

––––-

На третата снимка са индиански артефакти, на първите две – загадъчното изображение върху фасадата на испанския храм

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *