19/03/2024

Невиждан скандал в ЕК заради „чудовището на Юнкер“

Европейският парламент обсъжда избора на Мартин Зелмайер за генерален секретар на Европейската комисия. Той е шеф на кабинета на Юнкер и е определян от наблюдателите като “сивият кардинал”.

Всичко започна на 21 февруари с назначението на т. нар. „сив кардинал“ в Комисията и шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер. Мартин Зелмайер е известен и с прозвищата “Чудовището на Юнкер” и “Распутин на Брюксел”.

Александър Италианер (Холандия) се пенсионира предсрочно, с което освободи длъжността на генералния секретар.

Процедурата предизвика голям скандал и възмущение сред водещите европейски медии, които го определиха като “преврат в Комисията”, „калинка в системата” и “пост по мярка“, с който се връзват ръцете на всеки следващ председател на ЕК след Юнкер.

Темата в дневния ред на заседанието е озаглавена „Политика на етично поведение на ЕК и особено назначаването на генералния секретар“. Това досега е най-тежкият трус в комисията под председателството на Юнкер, чийто мандат изтича през октомври догодина.

Някои евродепутати поискаха главата на Зелмайер, а почти всички политически формации в Европарламента заподозряха злоупотреба и предизвикаха разследване.

От името на Комисията назначението ще оправдава комисарят Гюнтер Йотингер. Ако депутатите не останат удовлетворени от неговите обяснения, експерти в Брюксел предвиждат оставка на Зелмайер (на снимката), която може да повлече и Юнкер.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Алкохолът в големи количества не е милостив към никого. Прекомерната алчност също не прощава. Някои хора начело на ЕС осмърдяха всичко. Най-вече помрачиха този копнеж на европейците да живеят в мир, любов и справедливост. Но всяко зло за добро – дано благодарение на този скандал ЕС се отърси от кърлежите и стане същото магнетично място на земния глобус, каквото беше.

Снимката е от интернет

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *