25/04/2024

Феномен: Стара черница като фонтан изхвърля през ствола си потоци вода (снимки)

1 33Жив фонтан наричат хората от село Диноша – Черна гора, стара черница. Когато завали силен дъжд от ствола й се изливат потоци вода.

Усещането е сякаш някой е вградил в стъблото водопроводна тръба, а някъде непременно има водна кула,  която осигурява този силен напор на водата.

Само че нищо такова няма – никакви кули, никакви водопроводи, а водата въпреки това като по някакво чудо избликва навън на височина приблизително около метър и половина. Селището се намира в югоизточната част на  балканската държава.

В живота ни са се случвали наистина много чудеса, някои от които направо фантастични. Въпреки това за много от тях има напълно логични обяснения. За тази удивителна черница учените казват, че вероятно дъждът запълва подземни водоизточници на огромна площ, благодарение на което налягането под дървото става напълно достатъчно, дотолкова че през хралупата и пукнатини в ствола водата да изскочи навън на такава сравнително голяма височина.

Черницата е на 150 години, а нейният жив фонтан „работи“ не по-малко от 25 години, може би и повече. Но по този въпрос мненията на местните хора се разделят.

Подобно изхвърляне на вода на повърхността по време на дъжд не е чак толкова рядко явление и може да се види и на други места на нашата планета. Например в село Тухала – Естония, има не по-малко забележителен кладенец, който щом започне силен дъжд, буквално изригва вода (вижте снимките).

Изследователите установили, че той се намира точно над подземна река и поради това щом дъждовната вода създаде достатъчно налягане водата започва да извира навън, излиза от кладенеца със силен напор – понякога до 2 метра височина. Тогава кладенецът изхвърля до 100 литра в секунда и „работи“ така в продължение на няколко дни. Това зависи от силата и продължителността на валежа.

Местните жители наричат този кладенец вещерски. Според легендата под земята на село Тухала живее магьосница, която по време на силен дъжд започва да се мие и къпе, като силно се удря с метлата, от което пък се образува фонтан.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *