19/04/2024

Загадъчната цивилизация чачапоя – наследник на Атлантида? (видео)

Древната столица на народа чачапоя – Куелап, е невъзможно красива. Всичките й руини са обрасли с дървета, от които висят лиани и дълги мъхове. И навсякъде – цъфтящи бромелии.

Градът тихо и постепенно се почиства от гората, но засега всичко се съчетава по удивителен начин. И всичко това – на фона на безкрайно небе и планини.

Куелап е грандиозна крепост от доинкската епоха, разположена на върха на планината на височина 3080 метра над морското равнище. Независимо, че крепостта Куелап била открита от археолози още през 1843 г. едва сега се появява възможност тя активно да бъде проучвана.

 Съществува хипотеза, че в Чачапоя преди новата ера са живели потомци на атлантите, покорили някога коренното население на Америка и основали тук дъщерни царства на Атлантида.

Държавата на народа чачапоя се намирала в „триъгълник“, на който двете страни се очертавали от реките Уткубамба и Мараньон. Да се достигне до тези места било възможно или с плуване по бурните планински потоци, или чрез преодоляване на обширни участъци от непроходимата селва и амазонските Анди.

Чачапоя заемали планински склонове с площ 30 хиляди кв. км. Те издигнали стотици селища на недостъпните планински върхове. Някои тях се състояли от десетки здания, в други броят на сградите достигал до 400. Селищата били укрепени с мощни отбранителни съоръжения.

Археолозите са намерили кули и кръгли домове на два и на три етажа, които са могли да бъдат жилищни помещения.

Селищата били свързани с пътища от полиран камък. Културата Чачапоя просъществувала до 17-о столетие.

Към днешна дата в Перу из дебрите на амазонската селва са открити развалините на пет древни града от тази цивилизация. Перуанският вестник „Ел Комерсио“ съобщава за това сензационно откритие, дело на перуански и американски археолози под ръководството на Шон Савой.

Развалините на тези градове са на височина 2800 метра на разстояние 900 километра от Лима в департамента Сан Мартин. Те плътно са покрити с тропическа растителност и са част от археологическия комплекс Гран Сапосоа.

Очевидно има още много да откриваме за миналото на нашата планета.

По материали от чуждестранни медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *