28/03/2024

Стив Ханке: Борисов, спри да слушаш Брюксел, обърни внимание на българите

„Премиер Борисов, спри да слушаш Брюксел, обърни внимание на българите”!

Оригинала на това обръщение вижте тук: Prime Minister Borisov, stop listening to Brussels, and start paying attention to Bulgarians.

Това е впечатляващият финал на програмната статия във Форбс на бащата на валутния ни борд и световноизвестен професор по икономика Стив Ханке, на когото – не на някой наш политик, дължим 20-годишната финансова стабилност на държавата.

Ханке разкрива, че още през 1991 г. е предложил системата в своята книга Зъб за българския лев: решението валутен борд, в съавторство с Курт Шулер. Той разказва как е въведен на 1 юли 1997 г. и се радва на силната подкрепа за борда от нашето население и днес.

„Валутният борд е най-ценената институция в България, на която донесе стабилност. Може тя да не е всичко, но българите знаят от опит, че всичко е нищо без стабилност”, пише Ханке.

„Сега Борисов извади от нафталина идеята, че валутният борд и левът трябва да бъдат сложени в музея. А това е лошо решение. Ето защо:

1. Валутният борд дава на България правото да печата своя валута с фиксиран курс към еврото, т.е. тя е негов клонинг, така че на практика България е част от еврозоната, без формално да е част от нея.

2. Валутният борд е успешен, защото позволи на България да свали хиперинфлацията през 1997 г., да премине всички финансови кризи – от краха на рублата през 1998 г. до Великата рецесия от 2009 г., да загърби колапса на КТБ, въпреки неуспеха на звеното за банков надзор към БНБ да реагира на ситуацията, най-вече бордът осигури на политиците финансова дисциплина, без да гребе резерва на БНБ с контрол върху дълговите равнища, което я прави звезда сред 28-те в ЕС

3. ЗАЩО ЩЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ОПРАВЯТЕ НЕЩО, КОЕТО НЕ Е СЧУПЕНО? Българите не искат обичания им лев да бъде изместен от еврото, което значи, че населението е по-умно от българската политическа класа.

4. Българите знаят, че с формалното присъединяване към еврозоната страната ще изгуби суверенитета на паричната си система. Той е ценен, особено, ако еврото има проблем. Ако това се случи, България ще бъде превключена към по-добре стояща валута, вместо да се моли на чужда държава или организация за разрешение.

5. КОЙ ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК ИСКА ДА СЕ ЗАКЛЮЧИ В КЛУБ, ЧИЕТО БЪДЕЩЕ Е НЕСИГУРНО? ТО Е КАТО ДА ВЛЕЗЕШ В ХОТЕЛ КАЛИФОРНИЯ НА ИЙГЪЛС: МОЖЕШ ДА ОПИТАШ ДА НАПУСНЕШ ВИНАГИ, НО НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА НАПУСНЕШ. Сега само Дания си е извоювала правото, ако някога влезе в еврото, да може да излезе, когато поиска. Но България никога няма да получи подобна опция.

6. Защо някой ще излезе от режим с правила за фискална дисциплина, за да се отдаде на морален хазарт сред членове с лошо поведение като Гърция?

7. България ще направи голяма грешка да се откаже от суверенитет заради еврозоната. Ще се откаже от една от много малкото си добре работещи институции и имаща подкрепата на хората, която българите могат да контролират. В замяна на нещо, което те никога няма да могат да контролират и където никой няма да ги чуе.

Премиер Борисов, спри да слушаш Брюксел, обърни внимание на българите”, призовава от Форбс професорът (на снимката) и баща на валутния ни борд.

Източник: http://19min.bg/news/8/97057.html#97057

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *