19/03/2024

Серия земетресения цяла нощ люляха Гърция

Тази нощ Гърция танцуваше в земетръсен ритъм. Първото доста силно земетресение, което разлюля столицата Атина бе около 22,30 ч. снощи.

Предните дни тресе в Азия. Преди това пак в Гърция, Дойран, Черна гора. За съжаление това едва ли ще всичко заради големите астрономични събития, които предстоят в края на този месец, като разбира се те не стават за един ден. Става дума за Супер Луна в края на този месец в комбинация с лунно затъмнение.

Тази нощ гърците излязоха по балкони и улици тъй като трусът бил доста осезаем, съобщи „Български новини“.

Последвали 15 вторични труса през нощта. По последни данни земетресението е било с магнитуд от 4,4 по Рихтер. Епицентърът е на 25 километра от столицата Атина и на 2 км североизточно от Стамата. Огнището е на дълбочина 5 километра. Това бе и причината труса да се усети доста осезаемо.

Според граждани няколко секунди преди земетресението е имало силен тътен, който сравняват с хвърляне на бомба.

Мненията на гръцките сеизмолози са противоречиви. Според някои няма място за притеснение тъй като в района на Атина няма сеизмично огнище, други отбелязват че земетресението има връзка със същото фокусно пространство, където на 9 януари в продължение на 10 часа бяха регистрирани 18 земетресения до 3-та степен по Рихтер в района на Рафина и Неа Макри около столицата и не дават 100% гаранция, че няма да последва нещо по-силно.

Час по-късно снощи около 23,30 земетресение с магнитуд 3,7 разлюля остров Санторини, а около 1,30 тази сутрин друго земетресение отново с 3.7 по Рихтер бе усетено и на Додеканези. И при двете земетресения огнището е било на 10 километра дълбочина. Като цяло Гърция е по линиите на сеизмични разломи и през последните години земетресения станаха част от ежедневието на хората.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Някои читатели реагират доста гневно, когато припомним, че при супер Луна и слънчеви и лунни затъмнения стават много и силни земетресения. Дамгосват това припомняне с модерната мантра „фалшива новина“. Де да беше фалшива…

Миналия месец – Супер Луна, този месец – Супер Луна. В края на първия месец от Новата година пък се задава Супер Луна в съчетание с лунно затъмнение…

След ужасната трагедия в Япония през 2011 година японски сеизмолози се върнаха десетилетия назад, сравниха астрономически с геоложки събития и се произнесоха, че такава пряка връзка има. Чудовищното земетресение тогава стана няколко дни преди суперлуние.

Това са мощни гравитационни сили, които действат независимо от клеймото „фалшива новина“.

Снимка – интернет

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *