29/03/2024

Ярко суперлуние тази нощ и в понеделник. Ще се разминем ли с бедствия?

Ярко астрономическо събитие ще наблюдаваме при безоблачно време този  – Суперлуние. Тогава космическият спътник на Земята ще се доближи най-много до планетата ни – на около 357 495 километра.

Ще виждаме Луната необикновено голяма и необикновено ярка – съответно с 14 и с 30 на сто повече от обичайното. Пълнолунието ще бъде през нощта на 3 декември.

Астрономите съветват любителите да наблюдават Голямата луна близко до полунощ – тогава тя ще се издигне над съзвездието Орион и ще се разположи в близост до една от най-ярките звезди на небосклона – Алдебаран.

Ако все пак небето е покрито с облаци няма да се наложи да чакаме дълго следващите суперлуния. Първото за новата 2018 г. се очаква още на 1 януари – може да се наблюдава малко преди полунощ. Второто – на 31 януари. Това второто суперлуние пък съвпада и с пълно лунно затъмнение, което го прави още по-интересно за любителите астрономи.

Специалистите отбелязват, че сегашното суперлуние ще отстъпва по яркост на това, което наблюдавахме на 14 ноември 2016 г. Преди година Луната се приближи към Земята с 1000 км повече, отколкото през тази година.

Следващия път тя ще бъде толкова близо до планетата ни според пресмятанията на учените през ноември 1934 г.

Бел. Ред.: Японски сеизмолози неотдавна намериха пряка връзка между разрушителните земетресения и суперлунието. Много техни колеги и сега отричат такава корелация. Японците до неотдавна – също.

Но онова жестоко земетресение през 2011 г. и последвалото го унищожително цунами бяха само няколко дни преди Суперлуние.

Както виждаме през последните дни в Иран и Далечния Изток, а също и у нас пластовете на Земята се раздвижиха. Слава Богу у нас – леко. Дано с това да си останем пък и по света да е така. Луната не се приближава до Земята за един ден, не се и отдалечава за един ден. Това са мощни гравитационни сили, над които нямаме власт. Бог да пази Земята!

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *