06/12/2021

Ярко суперлуние тази нощ и в понеделник. Ще се разминем ли с бедствия?

Ярко астрономическо събитие ще наблюдаваме при безоблачно време този  – Суперлуние. Тогава космическият спътник на Земята ще се доближи най-много до планетата ни – на около 357 495 километра.

Ще виждаме Луната необикновено голяма и необикновено ярка – съответно с 14 и с 30 на сто повече от обичайното. Пълнолунието ще бъде през нощта на 3 декември.

Астрономите съветват любителите да наблюдават Голямата луна близко до полунощ – тогава тя ще се издигне над съзвездието Орион и ще се разположи в близост до една от най-ярките звезди на небосклона – Алдебаран.

Ако все пак небето е покрито с облаци няма да се наложи да чакаме дълго следващите суперлуния. Първото за новата 2018 г. се очаква още на 1 януари – може да се наблюдава малко преди полунощ. Второто – на 31 януари. Това второто суперлуние пък съвпада и с пълно лунно затъмнение, което го прави още по-интересно за любителите астрономи.

Специалистите отбелязват, че сегашното суперлуние ще отстъпва по яркост на това, което наблюдавахме на 14 ноември 2016 г. Преди година Луната се приближи към Земята с 1000 км повече, отколкото през тази година.

Следващия път тя ще бъде толкова близо до планетата ни според пресмятанията на учените през ноември 1934 г.

Бел. Ред.: Японски сеизмолози неотдавна намериха пряка връзка между разрушителните земетресения и суперлунието. Много техни колеги и сега отричат такава корелация. Японците до неотдавна – също.

Но онова жестоко земетресение през 2011 г. и последвалото го унищожително цунами бяха само няколко дни преди Суперлуние.

Както виждаме през последните дни в Иран и Далечния Изток, а също и у нас пластовете на Земята се раздвижиха. Слава Богу у нас – леко. Дано с това да си останем пък и по света да е така. Луната не се приближава до Земята за един ден, не се и отдалечава за един ден. Това са мощни гравитационни сили, над които нямаме власт. Бог да пази Земята!

По материали от чуждестранни медии

(Visited 364 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *