28/03/2024

Хр. Смоленов: Разюзданата алчност в условията на глобална либерализация на пазарите надмина всякакви граници!

Тероризмът е огромна далавера!

Светът е в глобална психоикономическа война.
Тероризмът, който избухва тук или там, е продължение на същата тази психоикономическа война с по-драстични, бих казал „касапски“ средства. Но формулата е същата. И развихрянето на тероризма е свързано с новото състояние на световния политико-икономически климат, който подготвя нова война за ресурси!, каза в интервю за Дир. бг експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

– Къде са истинските корени на вълната от тероризъм, която ни залива, господин Смоленов?

– Светът е полудял поради липсата на ресурси и безумната алчност на тези, които го управляват. Моят голям приятел д-р Тренчев казва по този повод: “Алчността взема връх над инстинкта за самосъхранение”. И е абсолютно прав.

В Далечния изток и в Индия ловят маймуни по следния поучителен начин: Поставят в джунглата клетка и слагат вътре шепа орехи. Маймуната протяга ръка и грабва орехите. Но клетката е направена така, че да може да се промуши само отворена ръка. Не може да се извади обратно лапа, свита в юмрук, която държи орехи. И така, намират маймуните заклещени, но упорито държащи плячката си! Не пускат орехите и стават заложници на собствената си алчност!

Този тип поведение е характерен и за човечеството от много векове насам. Но разюзданата алчност в условията на глобална либерализация на пазарите надмина всякакви граници! Локалните войни и тероризмът са свързани именно с тази глобална алчност.

В книгата си “Самовъзпроизвеждащият се терор” още през 2004 година писах, че предстои гигантска финансова катастрофа. Тя се дължи на факта, че световната финансова система буквално е изкрейзила! Само 5 години по-късно предвижданията се потвърдиха с неистова сила! Защото системата е перверзна в самата си основа…

Перверзна е, по подобие на един индивид, страдащ от садомазохизъм: той се самостимулира чрез насилие! Така и световната финансова система се самостимулира чрез тероризъм… Парите, които се въртят по света, са стотици пъти повече от обезпечението. Те не са реални, не могат да нахранят света, но могат да го окървавят. Случаят с терористични организации от рода на “Ал Кайда” и “Ислямска държава” е същият. Регионалните войни като тези, които съпроводиха така наречената „Арабска пролет“, са същата, а не друга “бира”. Не съм склонен да обяснявам всичко това само като сблъсъци на религиозна основа. В края на краищата, хората вярват в различни неща и би следвало да го правят, без да се избиват заради вярата си.

Сблъсъкът на икономически интереси е първичната причина за съвременния тероризъм. Той манипулира пазарите посредством страха, който тероризмът създава. Като гръмне бомба някъде, медиите веднага отразяват събитието. Неусетно се променят пазарните нагласи на милиони хора. Защото пазарът, колкото и да ни е странно, зависи в огромна степен от социално-психични фактори.

Когато започне война в регион, богат на петрол, това рязко променя цената му. Ето ви пример за едно извратено “планиране” на базата на тероризма! Според мен това е истинската причина за… несправянето с него. Въпреки някои успехи, войните срещу терора никога досега не са били водени за изкореняването му. Защото той е далавера, в която някои вече са минали на другата страна на барикадата…

Американските военни заявиха преди години, че “Ислямска държава” е станала главният враг на САЩ. Това го казват онези, които носят на гърба си последиците от флирта на техните собствени политици със силите, които финансират тероризма. Едва ли някой може да предвиди докъде ще се стигне с този „флирт“… Но в кибернетиката има един закон за неочакваните последици.

– България, Слава Богу, не е удряна досега от голям терористичен акт? Каква е опасността пред нашата страна?

– Не бива да позволяваме срещу България да се извърши цивилизационно предателство. По линия на флирта, за който вече стана дума, това е реална, макар и не очевидна заплаха. Ще си позволя една аналогия с началото на Втората световна война.

Хитлер идва на власт не без помощта на сили, които правят бизнес /разбирай – далавера/, и от двете страни на Океана. Той се ползва с подкрепата на кръгове, които имат влияние върху западните правителства. Уж за да го омиротворят, му дават Чехия и Австрия като териториални отстъпки. Всъщност принасят в жертва тези две страни, за да отклонят в друга посока агресията му.

Защото и голямата политика често се прави от посредствени управници и слаби стратези, които не разбират неизбежните неочаквани последици. Боя се България през 21 век да не попадне в сметките на подобни „омиротворители“, които всъщност имат полза от експанзията на тероризма. Трябва да включим всички интелектуални и стратегически ресурси, за да предотвратим подобно жертвоприношение.

Нашето местоположение е стратегически ресурс. Трябва да стане максимално ясно, че Европа може да се съхрани като цивилизация, само ако укрепи югоизточния си фланг на Балканите.

Необходими са ни политици със самочувствие, а не такива, които търгуват с влияние винаги в ущърб на страната и народа си. Политическата ни класа няма самочувствие, готова е да слугува на външни фактори – дали заради комисиона, дали само заради потупване по рамото, а понякога и по-надолу?… Остава да се надяваме, че „Господ е българин“ под прикритие!

– Обект ли е и България на климатично оръжие? Появиха се такива твърдения преди време…

– Става дума за високочестотни трептения, които влияят както върху йоносферата, така и върху човешкия организъм. Чрез ХААРП може от разстояние да се въздейства не само на климата, но и върху психичното състояние на големи групи хора! Между другото, най-силно се влияе на хора, чиято психиката е дестабилизирана по един или друг начин. Включително и от финансово-икономически фактори. Така че можем да говорим за психоикономически оръжия за масово поразяване.

Светът е в глобална психоикономическа война. Тероризмът, който избухва тук или там, е продължение на същата тази психоикономическа война с по-драстични, бих казал „касапски“ средства. Но формулата е същата. И развихрянето на тероризма е свързано с новото състояние на световния политико-икономически климат, който подготвя нова война за ресурси!

– Кой с кого воюва?!

– Хората продължават да търсят фронтови линии по инерция от “студената война”. Тя беше идеологически подгрявана през цялото време, но нито тогава, нито сега, движещите сили са главно идейни. Не са идеологически сблъсъците в света, само ги представят като такива. Истинските битки са финансово-икономически – става въпрос за ресурси и за световна търговия с влияние. Тук влизаме в голяма клопка, организирана от международната политическа клептокрация…

– Какво имате предвид? Това ли е новата заплаха, по-страшна дори от ХААРП?

– Заплахата не е нова – стара е колкото самата демокрация и е главният й враг. Враг, който взема собствения й образ и го изпълва с превратно съдържание. Не е съсредоточен в една отделна държава. Това е наддържавно формирование с аморфна, подобна на хидра структура.

„Клепто-крация“ означава буквално “власт на крадците” Различава се от обикновената олигархия, която по различни начини е свързана с процес на обществено производство. Политическата клептокрация се намесва хищно в процесите на разпределение, без да е участвала в каквото и да е производство. Освен в производството на страх и дезинформация, а в крайна сметка – на световна дестабилизация…

– Тази структура, както разбирам, няма географско местоположение…

– Тя е базирана в различни държави и с действията си прескача отвъд всякакви граници. Самите страни, в които се намира, може би са нейни заложници… Много често високопоДставени лица в една държава работят против нейния стратегически интерес. Те не смятат, че принадлежат към тази държава, а напротив – убедени са, че държавата принадлежи на тях!

И в нашата многострадална България има признаци на такова поведение. Лицата на тези хора са публично известни, мразени, и все пак натрапвани отново и отново при всяко завъртане на политическата рулетка.

– Това не е ли теория на конспирацията?!

– Не е теория на конспирацията, а теория на клептокрацията!

– Как може Европа да се бори ефективно с тероризма, все пак?

– На Европейския съюз е необходима общоевропейска агенция за противодействие на тероризма. Председателството на България на ЕС ни дава право да изведем това като приоритет пред Общността.

Защото целта на терористичните нападения не е само взимането на жертви или сплашване на жителите, а също и да се задейства Стокхолмския синдром и да се развие симпатия към каузата на терористите.

Тактиката е да се нанесе шокиращ удар и смъртта, окървавените трупове, да въздействат на хората от цялото обществото. Да им покажат, че те са заложници и да отприщят в тях Стокхолмския синдром. Терорът е психо-икономическо оръжие за масово поразяване. Той поразява обществата, но вече въпросът не стои за здравословния статус на едно или друго общество.

Днес цивилизацията е под удар, тя е в опасност. Тази, която е продукт на общоевропейски мъки и неволи, труд, култура, вдъхновение на хора, тази цивилизация е взета “на мушката”.

Европейските управници са длъжни да вземат мерки и да защитят гражданите. Не трябва реакцията на управляващите да се свежда до масови снимки със съболезнования, част от които звучат кухо и протоколно.

Доц. Д-р Христо Смоленов е експерт по антитероризъм. Инициатор е за създаването на “Екогласност” и на Русенския комитет през 1988 година. Бил е парламентарен секретар на Министерството на отбраната през 1995-1997 г. и народен представител в 38-ото Народно събрание. Специалист е по логика и евристика – занимава се отдавна с творчески решения в нестандартни ситуации. Той е доцент, доктор в Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН.

Завършил е Московски държавен университет „Ломоносов“. През 1991 г. е стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт“ в Германия, а преди това гост-професор в Университета на Монреал /Канада/ и в Католическия университет на Америка във Вашингтон. Бил е треньор по карате на първите групи за борба с тероризма. Носител е на купата „120 години МВР“ по стрелба с пистолет. Известно време е бил треньор на световната шампионка по стрелба ген. Нонка Матова. Ръководил е и Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Автор: Валерия Калчева

Оригиналното заглавие на този текст е: „Смоленов: Тероризмът е огромна далавера!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *