19/04/2024

Проучване показва: Жените са по-внимателни шофьори

Допитване, в което са участвали водачи на моторни превозни средства от Норвегия стига до извода, че навикът за отвличане на вниманието със странични занимания по време на шофиране е свързана с възрастта и пола.

По-силно върху шофирането се концентрирали жените на средна възраст. А най-често се разсейвали младите мъже. Също така сред невнимателните шофьори се оказали екстровертите и хората със сравнително ниско ниво на емоционална стабилност.

Изследователите подбрали две групи участници в проучването си. В първата влезли 1100 ученици от горните класове, 206 от които вече били придобили права на шофьори. Във втората група били 617 възрастни норвежци. В анкетите бил посочен полът на участниците, възрастта, нивото на образованост и брой на населението в градовете им. Хората отговорили на серия въпроси за своите навици зад волана и преминали през тестове, измерващи фактора „голямата петица“. Това е един от моделите за личността на човека, отчитащ степентта на проявление на пет основни човешки черти. В него влизат склонността към екстроверсия, отвореност към нов опит, удоволствие от общуването (agreeableness), добросъвестност (conscientiousness) и склонност към невротизъм (степен на емоционална стабилност).

Анкетираните ученици с висока степен на невротизъм и екстровертност се оказали по-малко внимателни, когато са зад волана. Изследователите предполагат, че те са по-малко склонни да се концентрират над задачите и в други сфери на живота. У възрастните особеностите на личността не оказвали влияние на концентрацията.

Социолозите съставили и рейтинг на най-разпространените причини, заставящи шофьорите да се разсейват от пътя. Учениците от горните класове най-често се отвличали, за да превключат радиото и за да похапнат. Колкото и да е странно, звънът на телефона и писането на съобщения се оказали в края на списъка.

Възрастните норвежци също отделят много внимание на радиото, а също така и на разговори, при които гледат в събеседника си, а не пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *