29/03/2024

Американски невробиолог откри най-важната съставка на човешкото щастие

Изучавайки механизма на вземаните от хората решения повече от десет години Моран Серф стига до извода, че усещането на щастие няма нищо общо в материалното благосъстояние, личната философия и мироглед или опитът на човека.

Серф е невробиолог от Северозападния университет на щата Илинойс, САЩ.

Най важното решение в живота ви е директно свързано с вашето обкръжение, заявява ученият.

Твърдението на невробиолога е свързано с две положения. Първо, процесът на вземане на решения е доста уморителен за човека. Съществува само определен запас от умствена енергия, който ние можем да похарчим за избор на едно или друго действие. Например дори за такива прости неща като това къде да похапнем, каква музика да послушаме, какво да облечем.

Второ, хората погрешно предполагат, че със своите решения могат да контролират удовлетвореността си от случващото се наоколо. Те мислят, че щастието може да се достигне с помощта на правилни решения.

В действителност хората правят един или друг избор, ориентирайки се на ирационални социални инсталации, твърди невробиологът. Решенията на човека са в крайна степен емоционални и предубедени. Ето защо е толкова трудно да се направи прословутият „правилен“ избор.

Ученият изяснил, че околните влияят на нашето взаимодействие с реалността. Мозъчните вълни на хора, прекарващи много време заедно, се синхронизират. Те започват да използват едни и същи модели и да мислят еднакво.

Ето защо е необходимо човек да се огради с хора, чиито принципи споделя и чиито възгледи са му близки. В такъв случай той може да се почувства по-щастлив и да снижи до нула равнището на стреса.

Така че, вместо да решаваме къде и какво да похапнем, нужно е просто да си изберем спътника, който ще избере онова, което и на вас ще ви хареса, обобщава Серф.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *